Како чиракот Сахер ја смислил најпознатата торта на светот

476

Што е толку специфично за оваа торта? Пред сè, совршената хармонија на чоколадо што се топи во устата и џем од кајсии. Чоколаден бисквит со одлична текстура, како и кајсии кои го „смируваат“ слаткиот тон – во секоја комбинација даваат совршена хармонија. Останатото се нијанси.

Една од моите омилени торти, а воедно и една од најпознатите торти во светот, е виенската кралица на слатките – тортата Сахер. Популарната „сахерица“ има свое аристократско потекло, како и цела приказна за својот настанок. Нејзиниот оригинален рецепт сè уште се чува во сефот на хотелот Сахер во Виена, а многумина уверуваат дека дошле во сопственост на „оригиналот“. Иако, секоја „копија“ во нејзиниот случај е совршена.

Што е толку специфично за оваа торта? Пред сè, совршената хармонија на чоколадо што се топи во устата и џем од кајсии. Чоколаден бисквит со одлична текстура, како и кајсии кои го „смируваат“ слаткиот тон – во секоја комбинација даваат совршена хармонија. Останатото се нијанси.

Тортата го добила името по еврејскиот пекар Франц Сахер, кој случајно се нашол на вистинското место во вистинско време. Имено, главниот слаткар, на дворот на војводата Метерних во далечната 1832 година, се разболел и задачата да го направи десертот, му била префрлена на младиот Сахер. Така младиот чирак смислил чоколадна торта, која ја премачкал со џем од кајсии и ја прелил со чоколадо. Тортата била полн погодок и ги воодушевила сите присутни, а неговиот син во 1876 година го отворил познатиот хотел Sacher во центарот на Виена. Над 300.000 Сахер торти се печат годишно во хотелот Сахер, а се продаваат во елегантни дрвени кутии и се испраќаат низ целиот свет.

И овој чоколаден деликатес ги бараше своите права на суд – поточно спорот се водел помеѓу сахер тортата во слаткарницата на хотелот „Сахер“ и сахер

тортата во слаткарницата „Демел“. Секој на свој начин доби своја верзија на тортата сахер, така што „Demel“ денес ја продава тортата, но под името „Demel’s Sachertorte“, што се разликува од „оригиналот“ по тоа што џемот од кајсии не е во средината. од колачот, туку одозгора, веднаш под чоколадната глазура. Хотелот Сахер доби право својата торта да ја нарече „Оригинална – Сахер – Торте“ и е украсена со тркалезен печат од чоколадо.

Оваа торта има и свој ден, кој се слави на 5 декември. Според таен рецепт, оригиналната глазура наводно е направена од комбинација на три специјални видови чоколада, што ја прави особено кадифена. Колачот се служи со незасладен шлаг, кој е идеална противтежа на богатата чоколадна арома. Традиционално се служи со Винер Меланж, познатото виенско кафе со млеко.

Има навистина многу рецепти и верзии, но основата во суштина е иста: се пече чоколаден бисквит, кој се сече на половина. Се премачкува со мармалад или џем од кајсии, на врвот се премачкува со уште еден слој мармалад и врз колачот се става чоколадна глазура. Едноставно и вкусно. И навистина совршено.