Колку често посегате по light, low carb, no sugar, multigrain?

Фото: Unsplash
264

Дали секогаш верувате во она што е напишано со големи букви на производите и дали овие производи се навистина здрави? Дали посегате по light, low carb, no sugar, multigrain? Научете да ги читате декларациите на производите

Декларациите на производите честопати може да им дадат на потрошувачите лажно чувство дека се хранат „здраво“, но овие тврдења ретко го одразуваат вистинскиот нутритивен квалитет на храната. Ова се обично фразите како: без маснотии или без шеќер, со малку маснотии или намален внес на сол. Всушност, во некои случаи, декларациите на производите кои се богати со калории, натриум, шеќер или масти се со поголема веројатност да содржат тврдења за мала содржина или без нив. Дали секогаш верувате во она што е напишано со големи букви и дали овие производи се навистина здрави, ќе ви разјасниме во овој текст.

Можеме да започнеме со пример. На пример, порција од кексите Орео со намалена содржина на маснотии од три кекси содржи четири и пол грама масти во споредба со седум грама по порција полномасни Орео кекси, но и двата вида од овие кекси сè уште содржат 14 грама шеќер по порција. Друг пример е чоколадното млеко со малку маснотии. Има помала содржина на масти, но има повеќе шеќер од обичното млеко и повеќе шеќер и масти од другите пијалаци.

Законските правила за обележување на храната се сложени, што им отежнува на потрошувачите да ги разберат. Дури 48-66% од луѓето внимаваат на декларациите, а 44-57% не знаат како да ги толкуваат.

Оваа статија ќе објасни како да ги читате декларациите на производите за да можете да правите разлика помеѓу неправилно означени производи и навистина здрава храна.

Декларациите за производите се напишани со мали букви

Со други зборови, игнорирајте големи букви и примамливи наслови. Еден од најдобрите совети може да биде целосно игнорирање на тврдењата на предната страна на пакувањето. Предните декларации на производи се обидуваат да ве привлечат и да ве натераат да купувате, потпирајќи се многу често на здравствени тврдења.

Истражувањата покажуваат дека со додавање на здравствени тврдења на предните декларации, производителите навистина ја постигнуваат целта да ги натераат луѓето да веруваат дека производот е навистина поздрав од истиот производ што не наведува здравствени тврдења – што влијае на изборот на потрошувачите.

Производителите често се нечесни во начинот на кој ги користат овие декларации. Тие имаат тенденција да користат здравствени тврдења кои се погрешни и во некои случаи целосно лажни. Ова им отежнува на потрошувачите да изберат здрави опции без детален преглед на списокот со состојки.

Проучете ја листата на состојки

Состојките што се користат за изработка на производот се наведени по количина – од највисоко до најниско. Тоа значи дека првата состојка е она што најмногу го користел производителот. Добро правило е да се обрне внимание на првите три состојки, бидејќи тие го сочинуваат најголемиот дел од она што го јадете.

Ако првите состојки на списокот вклучуваат рафинирани зрна, секаков вид шеќер или хидрогенизирани масла, можете да претпоставите дека производот е нездрав. Дополнително, списокот на состојки подолг од две до три ставки сугерира дека производот или таквата храна е високо обработена.

Внимавајте на вкупните калории на производот

Нутриционистичките декларации наведуваат колку калории и хранливи материи има во стандардна количина на храна. Сепак, овие стандардни количини често се многу помали од она што луѓето го консумираат во еден оброк. На пример, една порција според нивните стандарди може да биде половина лименка сок, четвртина колаче, половина чоколадо или еден бисквит.

На овој начин, производителите се обидуваат да ги измамат потрошувачите да мислат дека храната има помалку калории и помалку шеќер. Доколку сте заинтересирани подобро да ја разберете хранливата вредност на она што го јадете, треба да ја помножите порцијата што ја јадете и која е означена на задната страна, со бројот на порции што сте ги консумирале.

Најчести лажни тврдења и што тие значат

Лајт намирници

Производите со малку маснотии или „лајт“ се преработуваат за да се намалат или калориите или мастите. Сепак, повеќето од нив всушност само се разводнуваат.

Multigrain

Ова звучи многу здраво, но само значи дека производот содржи повеќе од еден вид житарки. Тоа се најверојатно рафинирани зрна – освен ако производот не е означен како „од цели зрна“.

Природна храна

Ова не мора да значи дека производот потсетува на нешто природно. Ова едноставно покажува дека во еден момент производителот работел со природен извор како што се јаболка или ориз.

Органски

Оваа ознака зборува многу малку за тоа дали производот е здрав. На пример, органскиот шеќер е сепак шеќер.

Без дополнителни шеќери

Некои производи се природно богати со шеќер. Тоа што нема додаден шеќер не значи дека се здрави. Може да се додадат и нездрави замени за шеќер.

Нискокалорични

Нискокалоричните производи мора да имаат една третина помалку калории од оригиналниот производ. Сепак, една нискокалорична верзија на храна или оброк може да има слични калории како оригиналот на друг бренд..

Храна со малку маснотии или храна без маснотии

Кога на декларацијата е означена етикета со малку маснотии, тоа обично значи дека маснотиите се намалуваат по цена на додавање шеќер. Бидете многу внимателни и прочитајте ја листата на состојки.

Храната за која е наведено дека е без маснотии, односно храна „без маснотии“, не е целосно без маснотии. Тие не смеат да имаат повеќе од 0,5 г масти на 100 г или 100 мл, додека производите со малку маснотии имаат до 3 г масти на 100 г или 1,5 г масти на 100 мл.

Low-carb

Диетите со малку јаглехидрати стануваат сѐ повеќе се поврзуваат со подобрување на здравјето. Сепак, преработената храна која е означена како таква обично сè уште се обработува со „џанк“ храна, слично со обработената храна со малку маснотии.

Храна направена од цели зрна

Производот може да содржи многу малку цели зрна. Проверете ја листата на состојки – доколку интегралните житарки ги нема во првите три состојки, количината е занемарлива.

Зајакната или збогатена храна

Тоа значи дека во некои производи се додадени хранливи материи. На пример, витаминот Д често се додава во млекото. Меѓутоа, само затоа што е нешто направено така, не значи дека храната е поздрава.

Храна без глутен

Без глутен не значи здраво. Производот едноставно не содржи пченица, ‘рж или јачмен. Многу храна без глутен е преработена и исполнета со нездрави масти и шеќер.

Нула транс масти

Оваа фраза значи „помалку од 0,5 грама транс масти по порција“. Затоа, ако големината на порциите е исклучително голема, целиот производ сепак може да содржи транс масти.

И покрај овие внимателни зборови, многу навистина здрава намирници се органски, целовити или природни. Меѓутоа, само затоа што декларациите даваат одредени тврдења, не постои гаранција дека производот или храната се здрави.

Различни имиња за шеќер

Шеќерот има безброј имиња – од кои многу не ги препознавате. Производителите на храна го користат ова и намерно додаваат различни видови шеќер во нивните производи за да ја сокријат неговата вистинска количина. На тој начин тие можат да наведат некоја поздрава состојка, но сепак споменувајќи го шеќерот. Така, дури и производите полни со шеќер не мора да имаат шеќер во една од првите три состојки.

За да избегнете случајно консумирање многу шеќер, обрнете внимание на следните имиња на шеќери во списокот со состојки:

Шеќер од шеќерна репка

кафеав шеќер

шеќер од путер

шеќер од шеќерна трска

шеќер во прав

кокосов шеќер

златен шеќер

инвертен шеќер

шеќер московадо

органски суров шеќер

шеќер распадура

испарен сок од трска

Видови сирупи:

сируп од рогач

златен сируп

пченкарен сируп со висока фруктоза

мед

агава нектар

сируп од слад

јаворов сируп

овесен сируп

сируп од трици

сируп од ориз

Други додадени шеќери:

јачмен, меласа

кристали од сок од трска

лактоза

пченкарен засладувач

кристална фруктоза

декстран

слад во прав

етил малтол

фруктоза

концентрат од овошен сок

галактоза

гликоза

дисахариди

малтодекстрин

малтоза

Ако видите некои од овие супстанции на врвот на листата на состојки – или неколку од овие типови на листата – тогаш производот, односно храната е богата со шеќер и е нездрава, без разлика колку и да не ви изгледа така.

Се надеваме дека овие совети ќе ви бидат корисни следниот пат кога ќе одите во шопинг за вашите омилени прехранбени состојки и со нивна помош ќе бидете сигурни дека храната што ја купувате и јадете е навистина здрава.