Ако корите од банана правилно се подготват и се претворат во брашно, тоа може да се користи во печива и колачи со подеднакво добар вкус, ако не и подобар, од производите на база на пченица.
Кората од банана не треба да заврши во ѓубре откако ќе го излупите ова хранливо овошје, бидејќи, велат експертите, всушност фрлате вкусна, хранлива ужина. Една неодамнешна студија, објавена во ACS Food Science & Technology, покажа дека ако кората од банана се бланшира, се суши и се меле во брашно, може да се користи за да се направат печива со подеднакво добар вкус, ако не и подобар, од производите на база на пченица.
Кората од банана е здрава и безбедна за јадење
Освен ако не сте посветен читател на вегански блогови за готвење или следбеник на некои од најпознатите светски готвачи кои го користат секое делче од некое овошје, веројатно никогаш не сте размислувале да подготвите храна која вклучува кора од банана. Но, кората од банана не само што е совршено безбедна за јадење, туку научниците докажаа дека е всушност добра за вашето здравје. Кога производите од нивниот експеримент биле тестирани по вкус, потрошувачите изјавиле дека се подеднакво задоволни од вкусот како и со колачињата без кора од банана и со шеќер.
Кога во бисквитот ќе се додаде кора од банана, таа добива многу повеќе материи потребни за борба против ракот
Научниците истакнуваат дека кората на бананите крие многу минерали и хранливи материи кои помагаат во борбата против ракот. Збогатени со кора од банана, на пример, колачињата направени за студијата содржеле многу повеќе влакна, магнезиум, калиум и антиоксидантни соединенија.
Од друга страна, додавањето на премногу брашно од кора од банана резултирало со тоа колачињата да бидат малку потемни по боја и поцврсти, што веројатно се случило поради премногу дополнителни влакна. Но, кога се правеле серии со брашно што содржи 7,5 проценти кора од банана, текстурата на колачињата била многу попривлечна и тие можеле да траат три месеци на собна температура.
Брашното од кора од банана го збогатува лебот со поголема содржина на протеини, јаглени хидрати и масти
Додека студијата ги разгледала само ефектите од додавањето кора од банана во печените колачиња, резултатите покажуваат дека треба да се размисли и за користење брашно од кора од банана во леб, колачи и тестенини. На пример, минатата година, една студија за колачот со кора од банана покажала дека жолтата кора на овошјето им дава природна боја на печивата, како и мноштво хранливи материи. Во меѓувреме, една студија од 2016 година покажала дека замената до 10 проценти од пченичното брашно со брашно од кора од банана може да го збогати печениот леб со поголема содржина на протеини, јаглени хидрати и масти. Некои светски познати готвачи користат кора од банана за подготовка на кари, а неодамна стана популарна идејата за подготовка на кора од банана со сланина и свинско месо.
Кората од банана има антиоксидантни и антимикробни својства
Експертите велат дека јадењето кора од банана не е само опција за здрава храна, туку и начин да се намали фрлањето храна. Како што велат, околу 40 отсто од тежината на бананата е нејзината кора, која најмногу се фрла, иако е полна со хранливи материи. Се разбира, лушпите од банана се прилично бескорисни кога се сурови. Но, ако се подготват правилно, тие всушност можат да имаат прилично добар вкус. Откриено е дека тие дури можат да го продолжат рокот на траење на некои производи бидејќи лушпите имаат антиоксидантни и антимикробни својства.
Научниците истакнуваат дека истото важи и за други овошни лушпи, како што е кората од манго, за која исто така е откриено дека ги подобрува антиоксидантните својства на колачот и го подобрува неговиот вкус. Затоа, следниот пат кога ќе излупите банана, размислете да ја зачувате кората и да ја искористите за здравје.