Која е најлошата храна за Хашимото?

Фото: Pexels
2.291

Ако неодамна ви е дијагностицирано Хашимото и ви требаат некои упатства за исхраната, се надеваме дека овој напис ќе ви помогне да одредите која храна прво треба да ја елиминирате.

Хашимото тиреоидитис е автоимуна болест на тироидната жлезда. Постојат некои проверени за исхрана и начин на живот кои помагаат во управување со симптомите. Тоа што го јадете и каква е вашата исхрана може да има големо влијание врз успехот на вашиот план за лекување Хашимото. Промените во исхраната потенцијално можат да го подобрат севкупниот квалитет на животот на луѓето кои живеат со Хашимотоова болест.

Најлошата храна за Хашимото

Глутен
Глутенот е вид на протеин кој природно се наоѓа во зрната пченица, јачмен и ‘рж. Делува како лепак, ја држи храната заедно и ѝ дава облик. За некои луѓе, сепак, глутенот може да биде проблематичен. Може да предизвика имунолошка реакција која пак може да предизвика оштетување на слузницата на тенкото црево. Оваа чувствителност е позната како целијакија.

Истражувањата покажаа дека луѓето со автоимуни нарушувања на тироидната жлезда како Хашимото имаат поголема веројатност да имаат целијакија од другите. Ова е причината зошто е вообичаено лекарите да вршат преглед за целијакија по дијагностицирање на Хашимото. Но, дури и ако немате целијакија, сепак треба да разговарате за исхрана без глутен со вашиот лекар.

Млечни производи
Не секој со Хашимото тиреоидитис е нетолерантен на лактоза, но оваа студија од 2014 година покажа дека процентот на заболени меѓу нив е поголем отколку кај општата популација. Во истото истражување, на овие пациенти им била дадена диета без лактоза, а како резултат на тоа се намалиле нивните нивоа на TSH (тироиден-стимулирачки хормон).

„Но, ова е само една од причините зошто треба да размислите да ги исфрлите млечните производи од вашата исхрана. Друга причина да размислите за исклучување на млечни производи е тоа што вашето црево може погрешно да ги идентификува протеините во млекото – казеин и сурутка – како штетни. Тие потоа ќе создадат антитела за да се справат со нив, предизвикувајќи воспаление на цревниот тракт. Тоа е, всушност, слично на проблемот што понекогаш го предизвикува глутенот. Крајниот резултат е слаба апсорпција на други хранливи материи. Исто така, може да го отежне вашето тело да ги апсорбира лековите за тироидната жлезда.

Шеќер
Јадењето премногу шеќер може да го отежне лекувањето на Хашимото тиреоидитис. Тоа е затоа што е познато дека шеќерот предизвикува воспаление во цревата.

Покрај тоа, некои лекари веруваат дека скоковите на шеќерот во крвта – каде што шеќерот во крвта се зголемува, а потоа нагло опаѓа – предизвикува напади на Хашимото.

За жал, студиите покажаа дека и вештачките засладувачи можат да бидат штетни за луѓето со Хашимото.

За да го намалите внесот на шеќер, избегнувајте засладени пијалаци, десерти, колачи и бисквити. Проверете ја амбалажата за преработена храна – често ќе има шеќер во производите за кои можеби не сте размислувале, како што се сосовите и житарките.

Житарки
Следејќи диета без глутен веќе ќе исфрлите некои житарки, но диетата без житарки ќе значи избегнување на сите. Ова значи дека нема просо, амарант, булгур, пченка или камут. Некои лекари дури препорачуваат да се исфрлат и „псевдожитарките“ како киноа и леќа.

Иако нема многу научни докази за поддршка на пристапот без житарки, некои луѓе со Хашимотова болест сметаат дека тоа е корисно. Ова може да биде затоа што протеините во овие зрна се слични на глутенот, што предизвикува вашето тело да реагира на нив на ист начин.

Брза храна и високо преработена храна
Постојат неколку добри причини да избегнувате брза храна и преработена храна доколку имате Хашимото.

Прво, може да биде тешко да се елиминираат млечните производи, глутенот, шеќерите и житарките кога се консумира брза или преработена храна, бидејќи не е секогаш јасно што точно содржат.

Но, исто толку важно, брзата или високо преработената храна нуди мала хранлива вредност. Со Хашимото, одржувањето на вашето црево здраво и одржувањето на добро контролирана тежина се важни за намалување на симптомите. Целата храна – богата со антиоксиданти и антиинфламаторни дејства – ќе помогне во подобрувањето на целокупното здравје, задржувајќи ги автоимуните напади на растојание.

Корисни додатоци во исхраната за пациенти со Хашимото
Селен, цинк, куркума, витамин Д, магнезиум, железо, витамини од Б комплекс, рибино масло, липоична киселина и ацетилцистеин.