Мраморен колач – рецепт за секој ден со тајна состојка за сочност
Првата асоцијација за мраморен колач е куглофот, кој најчесто го подготвуваме за празниците. Сепак, станува збор за вкусен, лесен, едноставен и евтин десерт за секој ден. Иако нема крем, овој колач може да биде многу сочен благодарение на една состојка – јогуртот.
Иако овој колач во форма на куглоф обично се прави за празници, всушност е идеален десерт за секој ден. Исто како што ни го правеше нашата мајка, вели нашата читателка Марина Луетиќ.
Овој рецепт се подготвува лесно, а изгледа навистина свечено па е идеален за сите пригоди. Бидејќи првенствено станува збор за бисквит, многу е важно да не испадне сув. Ви го пренесуваме рецептот на нашата читателка од Загреб со единствената „тајна“ состојка која ќе ја обезбеди потребната сочност.
Станува збор за вкусен, лесен, едноставен и евтин десерт за секој ден. Иако нема крем, овој колач може да биде многу сочен благодарение на една состојка – јогуртот.
Состојки:
2 јајца
1 јогурт
една шолја шеќер
две шолји брашно
3/4 шолја масло
3 лажици какао
2 лажици сварено кафе
1 прашок за пециво
натопено суво грозје во рум (по избор)
Приготвување:
Јајцата се матат со шеќер и постепено се додаваат маслото, брашното, јогуртот и прашокот за печиво.
Земете половина од смесата и во неа измешајте какао и кафе.
Во намачкан и набрашнет калап истовремено истурете темно и светло тесто, правејќи ги шарите.
Печете половина час на умерена температура.
Украсете по избор.