Намирници за природно чистење на артериите и превенција на срцеви заболувања

Фото: Unsplash
379

Луѓето кои имаат блокирани артерии или артериосклероза не се ни свесни за тоа. Тие стануваат свесни за тоа дури кога ќе развијат симптоми како што е ангина. За жал, многу луѓе сфаќаат дека страдаат од затнати артерии дури откако ќе доживеат срцев или мозочен удар. Внесете ги во исхраната овие намирници кои ќе помогнат вашите артерии да останат здрави

Артериите се мускулни жили кои ја спроведуваат крвта богата со кислород низ телото. Тие допираат до мозокот и до врвовите од прстите на нозете. Затоа, здравјето на артериите е клучно за спречување на срцеви заболувања и мозочни удари.

Луѓето кои имаат блокирани артерии или артериосклероза не се ни свесни за тоа. Тие стануваат свесни за тоа дури кога ќе развијат симптоми како што е ангина. За жал, многу луѓе сфаќаат дека страдаат од затнати артерии дури откако ќе доживеат срцев или мозочен удар.

Пред да почнете да паничите, не грижете се. Постојат едноставни работи што можете да ги направите, а се однесуваат на вашата исхрана. Еве список на пијалаци и намирници кои можат да им помогнат на вашите артерии да останат здрави и да спречат здравствени проблеми.

Првата храна која треба да ја консумирате повеќе и почесто е рибата. Рибата е полна со здрави омега-3 масни киселини. Докажано е дека овие киселини имаат позитивно влијание врз количината на холестерол во крвта, што е честа причина за затнати артерии. Истражувањата покажале дека жените кои јадат две или повеќе порции масна риба имаат подобро кардиоваскуларно здравје. Некои добри риби се лосос, скуша, харинга, пастрмка и туна.

Цитрусното овошје го намалува крвниот притисок. Во исто време, ја намалува стенозата. Во 18 век, се користеле агруми за лекување на скорбут. Јадењето портокали и грејпфрут, овошје богато со влакна, ги штити артериите од затнување. Еден грејпфрут за појадок е секогаш добра и здрава идеја.

Оревите ја подобруваат флексибилноста на артериите. Дополнително, шпанските истражувачи објавиле дека јадењето ореви делува подобро од маслиновото масло кога станува збор за заштита на артериите после оброк богат со маснотии. Ако уживате во јаткастите плодови, оревите нека ви бидат главни. Тие имаат многу корисни својства.

Ако не сте љубител на ленено семе, можеби треба да станете. Тоа има фантастични својства, а едно од нив е тоа што е од имаат корист за вашите артерии. Според истражувањето, заклучено е дека лененото семе може да игра важна улога во спречувањето на кардиоваскуларни болести. Тоа содржи омега-3 масни киселини, растителни влакна и фитоестрогени кои му помагаат на вашето здравје. Може да се најдат во мелена форма или во вашиот омилен леб. Постојат и снегулки во кои ги има.

Кога станува збор за здравјето на артериите и срцето, куркумата е вашиот најдобар пријател. Спроведени се над 200 видови на истражувања за да се демонстрира корисноста на куркумата во лекувањето и спречувањето на разни срцеви заболувања. Не само што куркумата го лекува срцето, туку се бори против разни метаболички болести кои се честа причина за срцеви заболувања.

Бројни студии покажаа поврзаност помеѓу консумирањето зелен чај и кардиоваскуларните заболувања. Студијата на 40.530 здрави возрасни Јапонци покажале дека оние кои пиеле повеќе од 5 шолји зелен чај дневно имале 26% помал ризик да умрат од срцев или мозочен удар и 16% помали шанси да умрат од други причини отколку оние кои пиеле помалку од една шолја зелен чај на ден.

Јадењето цимет во неговата природна форма е исклучително здраво. Се смета за антиоксидант, има антиинфламаторни својства и може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Една студија покажала дека циметот го подобрува нивото на гликоза и липиди кај луѓето со дијабетес тип 2. Мета-анализата заклучи дека циметот може да го намали холестеролот и триглицеридите.

Многумина од нас уживаат да јадат калинка. Во лабораториски и клинички истражувања, се покажало дека калинката може да помогне да се избегнат многу патолошки промени поврзани со кардиоваскуларни заболувања. Калинките се борат со кардиоваскуларни болести со намалување на оксидативниот стрес, поддршка на синтезата и многу повеќе.