Свежo, конзервиранo или замрзнатo?

Фото: Unsplash
220

Дали конзервираните и замрзнатите оброци ги имаат сите хранливи материи што постојат во свежата верзија? Изненадувачки, постојат некои ситуации каде што конзервирана или замрзната храна може да значи поздрав избор од градината. Ги издвојуваме најдобрите опции.

Ниту една друга храна не може да се спореди со овошјето и зеленчукот. Меѓутоа, во некои сезони, на пазарот е потешко да се најде „свежа“ храна, па често се прибегнува кон алтернативи – конзервирано или замрзнато овошје и зеленчук.

Прашањето е дали конзервираните и замрзнатите оброци ги имаат сите хранливи материи што постојат во свежата верзија? Изненадувачки, постојат некои ситуации каде што конзервирана или замрзната храна може да значи поздрав избор од градината. Ги издвојуваме најдобрите опции. Се разбира, не зборуваме за сардини …

Свежи наспроти конзервирани домати

Доматите се одгледуваат на сонце и во јануари никогаш нема да бидат толку вкусни како во јули. Сепак, дури и во екот на сезоната, верзијата на конзервирани домати (сос од домати, домати, домашен кечап) дава повеќе придобивки од суровите домати. Причина? Топлината ослободува ликопен, соединение кое спречува некои видови на рак. Да не зборуваме дека веќе подготвените конзервирани домати полесно се користат во јадења, без разлика дали се веќе излупени, исецкани или преработени во сок.

Свеж или замрзнат грашок

Замрзнатиот грашок е подобра опција на долг рок од свежиот. Причина? Набргу по неговото собирање, шеќерите во грашокот се претвораат во скроб, а во рок од 24 часа – мешунките ќе овенат. Од друга страна, замрзнувањето ја запира трансформацијата на шеќерот и грашокот останува здрав и хранлив многу долго време.

Свеж сок од лимон против сок од шише

Конечно еден поен за свежото овошје – многу е подобро да исцедите половина лимон отколку да го користите оној од шише. Тоа е затоа што сокот од шишето, дури и да пишува „100% природен“, е претежно полн со адитиви (лимонска киселина, шеќер, вода), а вкусот не е толку силен, ароматичен и свеж како кога ќе исцедите вистински лимон.

Свежа или замрзната брокула

Во повеќето случаи, замрзнатиот зеленчук е подобар од свежиот во однос на исхраната, но не и брокулата. Замрзнатата брокула е водена и кршлива и многу е повкусна ако е подготвена свежа.

Свеж спанаќ контра замрзнат

Има причина зошто Попај јаде конзервиран спанаќ. Имено, само од него, може да се изеде голема количина за толку кратко време. Замрзнатиот спанаќ има подобар вкус од конзервираниот спанаќ. 250 грама замрзнат спанаќ има четири пати повеќе хранливи материи, влакна, фолна киселина, железо и калциум од истото количество свеж спанаќ.

Свеж наспроти. конзервиран лосос

Постојат предности и недостатоци на конзервираниот лосос. Како прво, поевтин е од свежата риба, има долг рок на траење, веќе е обработен и лесно може да се додаде во секое јадење. Како и да е, конзервираниот лосос е погоден за салати и сендвичи, додека свежата риба е подобра за класични рецепти.