Сега ѝ е време: Не содржи глутен, штити од срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес …

Фото: Unsplash
230

Пченката не содржи глутен, спречува срцеви заболувања, дебелина, одлична е за варењето и има бројни други придобивки за здравјето

Време е за пченка! Варена, печена, во која било форма, одлична е и има многу здравствени придобивки. Не содржи глутен, што ја прави добра алтернатива на пченицата за оние кои мора да ја избегнуваат. Еве уште неколку причини зошто треба да ја вклучите во вашата исхрана.

Ги содржи придобивките од целите житарки

Како цело зрно, пченката е во категоријата намирници кои имаат заштитно дејство. Бројни студии ја поврзуваат консумацијата на пченка со помал ризик од срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2 и дебелина. Да, пченката е поврзана со помал ризик од дебелина и покрај тоа што е богата со јаглени хидрати. Но, се разбира, количината е важна. Обидете се да ја консумирате во согласност со потребите на вашето тело и нивото на активност. За повеќето возрасни жени, тоа би значело еден кочан пченка или половина шолја печени зрна.

Богата е со важни хранливи материи

Пченката содржи различни видови на витамини од групата Б, како и калиум. Калиумот е минерал кој оддржува здрав крвен притисок, функцијата на срцето, мускулни контракции, спречува грчеви во мускулите и помага во одржување на мускулната маса. И не само тоа, пченката содржи 10 пати повеќе витамин А од другите житарки. Покрај сето тоа, штити од когнитивно опаѓање. Исто така, витаминот А го поддржува имунолошкиот систем и помага во формирањето на слузницата на респираторниот тракт. Посилната слузница создава подобра заштитна бариера и на тој начин ги спречува бактериите да влезат во крвотокот.

Пченката има антиоксиданти
Лутеинот и зеаксантинот, главните каротеноиди (или пигменти) на пченката, помагаат во заштитата на очите и докажано е дека го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација (болест на централниот дел на мрежницата) и катаракта (катаракта). Исто така, докажано е дека антиоксидантот кверцетин може да помогне во борбата против акутно и хронично воспаление и да се заштити од невродегенеративни болести, како што е Алцхајмеровата болест. Кверцетинот е исто така поврзан со апоптоза, форма на програмирана клеточна смрт што телото ја користи за да ги убие истрошените или дисфункционалните клетки.

Се разбира, кога мислите на пченка, веројатно мислите на жолта пченка. Но, има и сини и виолетови, а антиоксидантите во нив можат да го потиснат воспалението. Како и да го заштитат телото од оксидативен стрес, нерамнотежа помеѓу слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и способноста на телото да се спротивстави на нивните штетни ефекти.

Одличен е за варење

Друга здравствена придобивка од јадењето пченка се нерастворливите влакна кои не се разградуваат и не се апсорбираат во крвотокот. Нерастворливите влакна остануваат во дигестивниот тракт, ја зголемуваат масата на столицата и помагаат да се движи отпадот низ вашиот систем. Ова го спречува запекот, го намалува ризикот од хемороиди и може да помогне да се намали ризикот од рак на дебелото црево. Пченкарните влакна исто така можат да помогнат во контролата на тежината со зголемување на чувството на ситост после оброк.

Како да ја изберете, да ја чувате и да ја подготвите?

Најчесто се консумираат два вида пченка: слатка пченка и полска пченка. Шеќерецот главно се користи за готвење или се јаде сам, додека полската пченка обично се меле и се користи како брашно.

Доколку купувате свежа пченка, внимавајте зрната да не се исушени и листовите да бидат што е можно поздрави, а кога ја чувате во фрижидер не ја чувајте ја во близина на храна која има интензивен мирис, бидејќи пченката лесно впива мириси. Секогаш е најдобро да се јаде свежа пченка, но и замрзнатата пченка е добар избор, додека конзервираната се користи само ако немате ништо друго при рака.

Свежата пченка обично се вари или се пече на скара и како таква е одлично и здраво јадење, со малку сол. Зрната од пченка може да се додадат во чорби, супи, јадења од зеленчук и салати, а од пченкарно брашно, освен палента, можете да подготвите и палачинки, бисквити и други десерти или тортиљи.