Фереро Роше мејд ин Скопје

777

Рецептот за овие вкусни крцкави бомбици ни го испрати скопјанката Олгица Русимов Павловска која е позната по изработката на декоративнни предмети, но и по тоа што посветува многу внимание и ужива во декорирањето на трпезите

Има луѓе што не јадат баш многу благо ама прават фантастични десерти. Таквите не ги разбирам, ама многу ги сакам. Нашата читателка Олгица Русимов Павловска е една од нив. Вели дека додека таа се реши да проба нешто што направила за домашните, обично веќе нема. Имено, нејзиниот сопруг е голем мераклија за благо, па добро е што воопшто и стасала да ги фотографира за да може да ни го испрати овој едноставен рецепт за домашни Фереро бомбици кои се вистинска енергетска бомба. Само не претерувајте, доста е да изедете 1-2.

Инаку, оваа скопјанка е позната по своите изработки на декоративни предмети, а и по декорирањето на трпезите на кои им посветува дури и повеќе внимание отколку на подготвувањето на храната, па кога ќе седнете на таква трпеза, едноставно ви е жал да посегнете по нешто за да не го расипете впечатокот.

Ама тоа не значи дека храната не е вкусна, туку дека ѝ треба помалку време да ја подготви храната, а повеќе за да ја аранжира. Признава дека повеќе ужива во вториот дел.

Овојпат таа ни испрати рецепт за домашни Фереро Роше, оние вкусни крцкави бомбици кои сите ги сакаме.

Состојки:

200 г наполитанки од лешник

150 г потпечени лешници плус 200 г лешници за валкање

200 г нутела

150 г путер или маргарин на собна температура

300 г црно чоколадо (може и тоа што е за готвење)

8 лажици зејтин

8 лажици млеко

Приготвување:

Наполитанките се блендираат, се додаваат лешниците (кои можете да ги здробите или да ги блендирате), се додаваат нутелата и маргаринот или путерот.

Се мешаат состојките и се формираат бомбици кои се оставаат во фрижидер да се стегнат.

Во меѓувреме на пареа се топи чоколадото за готвење со млекото и зејтинот. Се потопуваат бомбиците во растопеното чоколадо и веднаш потоа во здробените лешници. Едно по едно. Тоа е и оној чекор за кон ќе ви треба најмногу време, ама затоа резултатот е фантастичен вкусен и крцкав десерт.