Според новиот закон кој стапува на сила на 1 март, рестораните и училишните мензи кои служат месо во Франција мора да наведат од која земја доаѓа и каде е заклано животното.
Новиот закон кој стапува на сила од 1 март се однесува на пилешкото, свинското, јагнешкото и овчото месо.
Според новиот закон кој стапува на сила на 1 март, рестораните и училишните мензи кои служат месо во Франција мора да наведат од која земја доаѓа и каде е заклано животното.
Тоа доаѓа како дел од поширокиот француски ангажман да ја преземе контролата врз суверенитетот на храната и да ги заштити земјоделците од она што француските политичари го гледаат како нелојална конкуренција од производителите кои не се членки на ЕУ, кои можат поинтензивно да одгледуваат добиток. Половина од месото што го јадат на училиште француските деца е увезено.
Законот ќе важи за секој облик на јадење надвор од домот, а се однесува на пилешко, свинско, јагнешко и овчо месо. Франција бара означување на потеклото на говедското месо во рестораните од 2002 година, главно како одговор на кризата со кравјото лудило.
„Работевме долго време на ова за да можеме конечно да им дозволиме на родителите да знаат дали пилешкото во училишните мензи на нивните деца доаѓа од Франција или од Украина или Бразил, а истото важи и за рестораните“, изјавил францускиот министер за земјоделство Жулиен Денорманди овој месец.
Франција прави поширок обид во Брисел да ја направи трговијата поправедна за европските фармери, вклучително и со засилување на политичкиот притисок за влезната забрана за хормоните за раст на животните, која ќе важи и за фармерите кои не се членки на ЕУ, а кои сакаат да продаваат месо во Европа.