Чоколаден колач со банани и овесно брашно
Ако советите како да го надминете копнежот по благо не ви помогнаа или пак си викате, еднаш се живее, тогаш еве еден брз и лесен рецепт за чоколаден колач со банани.
Ако не можете без благо и не ви помага никаков совет како да ги замените слатките со суво овошје, јаткасти плодови или авокадо, тогаш обидете се да направите барем некоја поздрава верзија.
Нашава е со брашно од овес, банани, урми, какао, помалку шеќер…
Отиде пола во рок од пола час, ама барем се тешиме дека е поздрав од наполитанки.
Состојки:
2 јајца
150 мл јогурт
сок од 1 портокал
50 г кафеав шеќер
4-5 сечкани урми
малку сончоглед, малку сечкани лупени бадеми или ореви
200 г овесно брашно
150 г бело брашно
темно чоколадо
3-4 лажици какао
70 г путер (ние комбиниравме обичен путер со кокосово масло)
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
За украсување:
Ливчиња лупени бадеми и портокал или нешто по ваш избор
Приготвување:
Изматете ги јајцата со шеќерот, па додавајте растопен путер, јогурт и сок од портокал. А потоа додадете ги и сувите состојки и додатоците (семки од сончоглед, ореви, сечкани бадеми, урми).
Ставете ја смесата по подмачкан калап за леб и поросете со овесни снегулки.
Се пече во загреана рерна на 200 степени околу 50 минути.