3 факти за суши кои можеби не сте ги знаеле: Првиот е – воопшто не потекнува од Јапонија

Фото: Pexels-Pixabay
287

Сушито го препознаваме како дел од јапонската кујна, но всушност потекнува од Кина

Сушито е едно од најпопуларните и омилените јадења ширум светот, но дали знаете сè за оваа егзотична храна? Повеќето луѓе мислат дека тоа е само сирова риба завиткана во алга, но суши е главно варен ориз во комбинација со посебен слатко-кисел сос подготвен исклучиво за оваа намена.

Подолу се три помалку познати факти за суши

Не е од Јапонија

Иако е препознаено како јапонска кујна, сушито всушност потекнува од Кина и пристигнало во Јапонија дури во 8 век. Правењето суши било начин да се зачува рибата во време кога немало фрижидери, како што открил данскиот биофизичар Оле Муритсен.

Васаби често не е вистински Васаби

Малкумина не знаат за популарниот зелен сос кој се служи со суши, чиј вкус не е за секого. Но васабито што се служи во европските ресторани често не е оригиналното, туку замена направена од рен обоен зелено. Причината за тоа е високата цена на вистинското Васаби, кое доаѓа од многу редок корен.

Ѓумбир

Заедно со васаби често се служи и ѓумбир, кој не ги задоволува сечии непца. Причината за тоа е неговиот интензивен мирис, а ако се прашувате зошто воопшто доаѓа на чинијата… неговата мисија е да ги исчисти рецепторите за вкус помеѓу два вида суши оброци.