4 причини зошто би требало да консумирате растително млеко?

Фото: Pexels
83

Ако размислувате да го замените кравјото млеко со алтернатива од растително потекло, еве ги главните здравствени придобивки

Млекото од растително потекло е сè попопуларна алтернатива на традиционалното кравјо млеко, привлекувајќи го вниманието не само на веганите, туку и на луѓето со различни ограничувања во исхраната, како што се нетолеранција на лактоза или алергии на млечни протеини.

Но, како што сè повеќе луѓе се свртуваат кон млеко од растително потекло, се поставува прашањето за неговите здравствени придобивки и потенцијалните недостатоци во споредба со обичното млеко.

Еве што вели нутриционистката Ејми Шапиро за здравствените придобивки од ова млеко.

Дали растителното млеко е поздраво од кравјото?

Дали млекото од растително потекло е поздраво зависи од индивидуалните фактори како што се диететските потреби, преференциите во исхраната и здравствената состојба, вели Ејми Шапиро за Real Simple.

„Растителното млеко може да биде пониско со калории и заситени масти, но исто така може да биде пониско со протеини и одредени витамини и минерали, освен ако не е збогатено“, додава таа. Многу видови млеко од растително потекло се збогатени, па затоа содржат калциум, витамин Д и витамин Б12.

Кои хранливи материи се во растителното млеко?

Шапиро нагласува дека не сите млека од растително потекло ги содржат истите хранливи материи, а придобивките може да варираат од тип до тип. Сепак, некои специфични хранливи материи кои не се наоѓаат во обичното млеко и кои вообичаено се наоѓаат во млекото од растително потекло вклучуваат влакна, здрави масти (вклучувајќи мононезаситени и полинезаситени масти) и фитонутриенти (флавоноиди, фитоестрогени и антиоксиданти).

Растителните млека исто така не содржат холестерол и лактоза, а доколку се незасладени, може да имаат и помала содржина на шеќер.

Ако размислувате да го замените кравјото млеко со алтернатива од растително потекло, тука се главните здравствени придобивки за кои треба да знаете:

Го намалува воспалението

Млекото од растително потекло е полно со фитонутриенти, соединенија произведени од растенија кои помагаат во одржување на вашето тело здраво.

„Фитонутриентите, вклучувајќи флавоноиди, фитоестрогени и антиоксиданти, се поврзани со намаленото воспаление и намален ризик од хронични болести“, вели Шапиро.

Го подобрува варењето

Млекото од растително потекло е преполно со влакна, јаглехидрати кои му помагаат на вашето тело да ја вари храната, поддржува здрава регулација на шеќерот во крвта, ја зголемува ситоста и многу повеќе.

„Содржината на диетални влакна може да помогне да се подобри варењето и да се поддржи растот на корисни цревни бактерии“, објаснува Шапиро.

Алтернатива за нетолеранција на лактоза

Растително млеко е одлична алтернатива за луѓе кои се нетолерантни или чувствителни на лактоза. Бидејќи е без лактоза, идеален е за луѓе со нетолеранција.

Покрај тоа, млекото од растително потекло може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања бидејќи не содржи холестерол, според Шапиро.

Обезбедува есенцијални хранливи материи

Растителните млека исто така „обезбедуваат извори на есенцијални хранливи материи како што се калциум, витамин Д и витамин Б12 за поединци кои следат веганска или безмлечна исхрана“, вели Шапиро.

Таа објаснува дека различните видови млека од растителна основа нудат различни нутритивни профили. На пример, млекото од соја е богато со протеини и фитоестрогени, додека бадемовото млеко е богато со витамин Е и здрави масти.

Бројни предности, но и неколку недостатоци…

Иако млекото од растително потекло има многу предности, има и неколку недостатоци.

Обично содржи помалку протеини од кравјото млеко и може да биде посиромашно со некои хранливи материи доколку не е збогатено.

Исто така, може да содржи алергени како што се јаткастите плодови, соја и глутен, како и дополнителни шеќери кои можат да предизвикаат гастроинтестинални тегоби.

Конзумирањето млеко од растително потекло може да биде корисно за многумина, но важно е да се изберат збогатени верзии и да се проверуваат етикетите за да се избегнат потенцијалните алергени и несаканите адитиви.