5 начини како да го намалите внесот на микропластика

Фото: Pexels
56

Иако една нова студија покажала дека нашите мозоци содржат околу една лажица микропластика, експертите велат дека постојат неколку начини да се ограничи изложеноста и консумацијата на овие опасни честички.

Претходните истражувања покажале дека луѓето јадат во просек по пет грама пластика секоја недела, а таа микропластика – која е помала од пет милиметри – може да се најде и во океаните и облаците.

Микропластиката е откриена и во различни делови од телото, вклучувајќи ги белите дробови, црниот дроб, бубрезите, срцето, плацентата, крвта, спермата, па дури и во мајчиното млеко, иако нивоата што се наоѓаат во мозокот се многу повисоки отколку во другите органи или телесни течности.

Иако целосните здравствени ефекти на микропластиката сè уште не се целосно разбрани, студиите сугерираат дека тие можат да ги оштетат клетките, да предизвикаат воспаление, да ја нарушат функцијата на органите и да ги променат имунолошките реакции. Изложеноста на овие ситни честички исто така е поврзана со зголемен ризик од срцев и мозочен удар, како и со некои видови на рак.

Иако е речиси невозможно целосно да се избегне микропластика, експертите велат дека постојат чекори што можете да ги преземете за да ја ограничите вашата изложеност.

Не пијте вода од пластични шишиња.
Во еден неодамнешен научен труд, лекарите објавија дека префрлањето од флаширана вода на филтрирана вода од чешма може да го намали внесот на микропластика за околу 90% – од 90.000 на 4.000 честички секоја година.

Изложеноста на микропластика од пластични шишиња се јавува кога честичките се откинуваат од внатрешната површина на шишето и влегуваат во водата, особено кога шишето е изложено на топлина. Затоа, експертите препорачуваат користење на еднократно шише од не’рѓосувачки челик и филтрирана вода за да се намали внесот на микропластика.

Одберете рефус чај

Едно канадско истражување од 2019 година покажало дека потопувањето на една пластична кесичка чај на 95ºC ослободува околу 11,6 милијарди микропластика и 3,1 милијарди нанопластика.

„Мислиме дека тоа е многу во споредба со другите намирници кои содржат микропластика“, изјавила истражувачката Натали Туфенкџи од Универзитетот Мекгил во Квебек за New Scientist. „Солта за јадење, која има релативно висока содржина на микропластика, е пријавено дека содржи приближно 0,005 микрограми пластика на грам сол. Шолја чај содржи илјада пати поголема маса на пластика, 16 микрограми по шолја“.

За да се избегнат сериозните здравствени последици од внесувањето микропластика, експертите препорачуваат чајот да се купува рефус.

Варете и филтрирајте ја водата од чешма

Во многу култури, превривањето на вода пред да се пие е древен обичај и/или неопходен за опстанок, а истражувањата сугерираат дека оваа практика може да биде подеднакво важна кога станува збор за микропластика. Истражувачите откриле дека вриењето и филтрирањето на водата од чешма може да го намали присуството на микропластика (и нанопластика) во водата за речиси 90%.

Како што се зголемува температурата на водата, бигорот во бокалот во кое се вари водата се меша со пластиката, ја апсорбира и отстранува од водата. Во зависност од тоа колку е тврда или мека водата, дел од пластиката може да се задржи во делови од минерални наслаги, кои потоа ќе испливаат на површината. Со текот на времето, овие наслаги може лесно да се исчистат. Алтернативно, по вриење на водата, таа може да се филтрира – преку филтер за кафе, на пример – за да се отстранат наслагите.

Не користете пластични даски за сечење.
Истражувањата покажаа дека пластичните даски за сечење се потенцијално сериозен извор на микропластика во храната. Истражувачкиот тим теоретизирал дека оние кои користат пластична даска за сечење се изложени на милиони пластични честички поради постојаното влијание на ножот. Тие процениле дека со користење на полипропиленска плоча за сечење годишно се добиваат 49,5 г микропластика, додека употребата на полиетиленска плоча за сечење резултира со 7,4-50,7 г.

Освен што ја намалуваат изложеноста на микропластика, експертите велат дека дрвените и металните даски за сечење се поиздржливи, поодржливи и полесни за чистење.

Никогаш не ставајте пластични садови во микробранова печка

Истражувањата покажаа дека пластичните садови за храна во микробранова печка можат да ослободат огромен број пластични честички – во некои случаи повеќе од две милијарди нанопластики и четири милиони микропластики на квадратен сантиметар од садот во рок од три минути по загревањето во микробранова печка. Садовите за храна на база на полиетилен испуштаат повеќе честички од пластичните садови на база на полипропилен.
Истражувачите откриле дека ладење и чување на овие садови на собна температура шест месеци исто така може да ослободи милиони до милијарди микропластика и нанопластика, затоа изберете стаклени или садови од нерѓосувачки челик и ограничете го внесот на конзервирана и ултра-обработена храна.