6 здравствени придобивки од протеинот од сурутка

Фото: Pexels
128

Покрај изградбата на мускулите, протеинот од сурутка делува како инхибитор на многу здравствени состојби, како што се болестите на кардиоваскуларниот и дигестивниот систем.


Протеинот од сурутка е популарен додаток во исхраната. Широко користен поради неговите придобивки за градење мускули, протеинот од сурутка може да биде корисен и во други здравствени ситуации.
Протеинот од сурутка е богат со калиум, кој може да помогне во ослободувањето на вишокот сол и вода од телото без да предизвика минерална нерамнотежа, за разлика од хемиските диуретици кои можат. Сурутката помага да се исфрлат токсините, што му помага на целото тело да функционира поефикасно.

Освен значајните здравствени придобивки, протеинот од сурутка нема штетни несакани ефекти. Достапен е во форма на прав кој лесно се меша со вода, млеко, смути, шејкови…

Може да се наведат најмалку шест значајни здравствени придобивки од консумирањето протеин од сурутка.

Помага во намалување на високиот крвен притисок

    Милиони луѓе ширум светот страдаат од висок крвен притисок или хипертензија. Истражувањата покажале дека протеинот од сурутка може да помогне во намалувањето на високиот крвен притисок, што пак помага да се намали ризикот од срцеви заболувања. Студиите исто така покажале дека протеинот од сурутка може да придонесе за намалување на срцевите удари.

    Го промовира кардиоваскуларното здравје

      Студиите сугерираат дека протеинот од сурутка може да ги инхибира ензимите што конвертираат ангиотензин на ист начин како што тоа го прават антихипертензивните лекови.

      Освен тоа, откриено е дека консумирањето протеин од сурутка не предизвикува несакани ефекти, за разлика од фармацевтските лекови.

      Истражувачите исто така откриле дека протеинот од сурутка може да помогне во намалувањето на нивото на триглицериди и лошиот (ЛДЛ) холестерол, како и да го зголеми нивото на добриот или HDL холестеролот, што е севкупно добро за кардиоваскуларното здравје.

      Помага во заштитата од рак на простата

        Експертите за исхрана од Државниот универзитет во Охајо откриле дека човечките клетки на простатата третирани со протеин од сурутка покажале зголемено ниво на глутатион, антиоксидант кој се бори против слободните радикали кои предизвикуваат рак.

        Акумулацијата на слободните радикали во телото е поврзана и со многу други хронични болести, како што се дијабетес и срцеви заболувања. Колку е повисоко нивото на глутатион во телото, толку е помал ризикот од воспаленија и одредени болести.

        Промовира дигестивно здравје

          Дигестивните проблеми како што се синдром на иритабилно црево, улцеративен колитис, целијачна болест, дијареа и запек се во пораст како резултат на генерално лошата исхрана на луѓето. Конзумирањето протеин од сурутка, заедно со ферментирана храна, може да помогне во одржувањето на корисни бактерии, кои помагаат во регулирањето на дигестивните функции, како и намалување на надуеноста.

          Протеинот од сурутка содржи и млечна киселина, која помага да се одржи оптималната функција на цревата.

          Го промовира здравјето на мочниот меур

            Протеинот од сурутка помага да се стимулира мокрењето, што е важна телесна функција за отстранување на отпадните производи и токсините од телото.

            Овој ефект на чистење помага во лекување и спречување на инфекции на мочниот меур, па дури и на рак на мочниот меур, кој е 10-ти најчест рак во светот.

            Поддржува здрава функција на бубрезите

              Премногу сол во телото може да предизвика телесните ткива да задржуваат течност, што може да предизвика едем на нозете, глуждовите, прстите, очните капаци и внатрешните органи. Остеоартритис, ревматизам, егзема и проблеми со бубрезите може да се појават и поради вишокот на уреа и други токсини или отпадни производи во телото.