9 лекови со кои не треба да пиете кафе

Фото: Pexels
1.029

Кафето може да ја намали нивната ефикасност или достапната количина на лекот. Во продолжение прочитајте кои се овие лекови.

Повеќето луѓе го започнуваат денот со шолја кафе и набргу потоа се упатуваат во тоалет. Ова е вообичаен ефект на кофеинот, а студиите покажуваат дека кафето може да го стимулира желудникот, менувајќи го времето потребно за храната да помине низ дигестивниот систем. Меѓутоа, утринската шолја кафе може да влијае и на ефикасноста на лековите што ги земате со промена на стапката на апсорпција во крвотокот, наведува Health.

Ова значи дека пиењето кафе додека земате лекови може да влијае на тоа како тие влијаат. Во 2020 година, група научници истражувале голем број лекови и како кафето влијае на нив. Тие објавија дека кафето „значително влијае на апсорпцијата, дистрибуцијата, метаболизмот и излачувањето на многу лекови“. Сепак, не сите лекови се засегнати од консумирањето кафе. Еве кои лекови не треба да ги мешате со кафе.

Лекови за тироидната жлезда

Ако имате хипотироидизам, вашата тироидна жлезда не произведува доволно тироидни хормони. Ова може да предизвика зголемување на телесната тежина, сува кожа, болки во зглобовите, губење на косата и неправилни менструални циклуси. На многу луѓе им се препишува левотироксин или други тироидни лекови за да ги балансираат нивните хормони. Истражувањата покажуваат дека пиењето кафе додека земате лекови за тироидната жлезда може да ја намали апсорпцијата на лекот, што го прави помалку ефикасен. И тоа не е мал ефект: извештаите на пациентите покажуваат дека кафето може да ја намали апсорпцијата на лековите за тироидната жлезда за 50%.

Лекови за настинки или алергии

Лековите за настинка или алергија ги користат милиони луѓе и често содржат стимуланси на централниот нервен систем како што е псеудоефедрин. Кафето е исто така стимуланс, па пиењето лек за алергија со шолја кафе може да ги зголеми симптомите како што се немир и несоница. Некои лекови за алергија, како што е фексофенадин, не треба да се земаат со кафе, бидејќи тие можат да го престимулираат централниот нервен систем, зголемувајќи ги симптомите на анксиозност. Секогаш е добра идеја да побарате совет од вашиот лекар за комбинирање на кафе со лек за настинка или алергија.

Лекови за дијабетес

Ако го мешате кафето со шеќер или млеко, тоа може да предизвика скок на шеќерот во крвта и да влијае на ефикасноста на лековите за дијабетес. Покрај тоа, студиите покажуваат дека кофеинот може да ги влоши симптомите кај луѓето со дијабетес. Секој пијалак со кофеин може да го зголеми нивото на инсулин и шеќер во крвта, според студијата на Американското здружение за дијабетес. Студијата била мала, па потребни се повеќе истражувања, но истражувачите предупредиле дека консумирањето премногу кофеин може да го отежне контролирањето на шеќерот во крвта и на крајот да го зголеми ризикот од компликации од дијабетес.

Лекови за деменција

Алцхајмеровата болест главно ги погодува луѓето постари од 65 години. Тоа е мозочно нарушување кое резултира со губење на когнитивната функција, што го отежнува размислувањето, запомнувањето или извршувањето на секојдневните задачи. Милиони луѓе живеат со Алцхајмерова болест и земаат лекови за оваа болест. Лековите за Алцхајмерова болест како што се донепезил, ривастигмин и галантамин не треба да се земаат со кофеин. Кофеинот во кафето ја затвора крвно-мозочната бариера и може да ја намали количината на лекот што стигнува до мозокот. Лековите за Алцхајмерова болест делуваат така што го штитат невротрансмитерот ацетилхолин, а се покажало дека пиењето големи количини кафе го намалува овој заштитен ефект.

Лекови за астма

Астмата е хронична болест која ги зафаќа белите дробови, предизвикувајќи воспаление и иритација на дишните патишта. Ова резултира со тешкотии со дишењето, кашлање и чувство на стегање во градите. Многу луѓе со астма земаат бронходилататори за време на егзацербации, како што се аминофилин или теофилин. Бронходилататорите делуваат така што ги опуштаат дишните патишта, го олеснуваат дишењето, но доаѓаат со несакани ефекти како што се главоболка, немир, стомачна болка и раздразливост. Пиењето кафе или други пијалаци со кофеин може да го зголеми ризикот од овие несакани ефекти. Кафето исто така може да ја намали количината на лекот што се апсорбира и користи во телото.

Лекови за остеопороза

Остеопорозата ги прави коските потенки и покршливи, зголемувајќи го ризикот од фрактури на коските. Милиони луѓе страдаат од остеопороза, а таа е најчеста кај жените, особено кај жените кои веќе поминале низ менопауза. Лековите како рисдронат или ибандронат ја спречуваат и лекуваат остеопорозата и не треба да се земаат истовремено со кафето, бидејќи тоа ја намалува ефикасноста на лекот. Се препорачува да ги земате овие лекови пред да јадете или пиете и да ги пиете со обична вода бидејќи тоа ќе му овозможи на телото најдобро да го искористи лекот. Кога пиете кафе со овие видови на лекови, нивната ефикасност може да се намали за повеќе од половина.

Антидепресиви

Ова се најчесто препишаните лекови за возрасни во дваесеттите и триесеттите години, а нивната употреба е драстично зголемена во последните неколку децении. Тие можат да помогнат при депресија, нарушување на расположението кое влијае на тоа како се чувствувате и функционирате. Кафето може да влијае на тоа како телото ги користи достапните количини на лекот. Можно е вашето тело различно да метаболизира некои лекови ако пиете кафе во исто време, особено ако пиете големи количини кафе. Истражувањата покажуваат дека кофеинот во комбинација со овие лекови може да предизвика симптоми како што се несоница и срцеви палпитации. Најдобро е лекот да се пие со вода и да се почека малку за кафе.

Антипсихотици

Антипсихотиците се корисни за луѓе кои живеат со шизофренија, манија, големо депресивно растројство и други проблеми со менталното здравје. Таквите лекови делуваат со инхибиција на одредени невротрансмитери или блокирање на рецепторите во мозокот. Кафето може да ја намали апсорпцијата на овие лекови во телото ако не почекате некое време пред да уживате во утринската шолја кафе. Истражувањата покажуваат дека многу од овие лекови се разградуваат или метаболизираат различно во присуство на кафе. За да го постигнете целосниот ефект на лекот, земете го со вода наместо со кафе.

Лекови за крвен притисок

Хипертензијата го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Тоа е честа, но тивка болест, бидејќи ретко покажува симптоми. Многу луѓе земаат лекови за крвен притисок кои делуваат со забавување на отчукувањата на срцето. Ова значи дека срцето не мора да работи толку напорно за да циркулира крв до сите клетки на телото. Сепак, пиењето кафе додека земате лекови за крвен притисок може да предизвика помала апсорпција на лекот во телото. Можеби нема да ја добиете целосната корист од лекот и ако сметате дека вашите лекови не делуваат доволно, разговарајте со вашиот лекар.