Појадок и кои се штетните последици од неговото прескокнување

Фото: Pixabay
105

Времето што го поминуваме подготвувајќи и јадејќи обилен појадок помага да се одржи целокупното ментално и физичко здравје

Појадувањето на правилен начин може да го задржи умот буден, да ја подобри продуктивноста, да спречи зголемување на телесната тежина и да го намали ризикот од болести. Затоа спиењето, појадокот и здравјето се тесно поврзани.

Штетни последици од прескокнувањето на појадокот
Иако се чини дека нашиот зафатен начин на живот не дозволува доволно време за правилен, приготвен оброк, нема подобар начин да го започнете денот отколку со хранлив појадок. Занемарувањето на важноста на појадокот може да доведе до штетни ефекти.

Целосната апсорпција на калориите доведува до зголемување на телесната тежина

Некои луѓе применуваат повремен пост за да изгубат тежина и консумираат само еден или два оброци на ден. Сепак, за некои, прескокнувањето на појадокот не е ефикасен метод за губење на тежината. Истражувањата покажале дека метаболизмот на телото и чувствителноста на инсулин се повисоки наутро. Постот наутро и консумирањето голема количина храна навечер може да го зголеми ризикот од метаболички нарушувања.

Едно јужнокорејско истражување покажало дека нередовните навики за појадок се поврзани со зголемен ризик од метаболички нарушувања, особено меѓу младите вработени мажи. Значајно е дека оние кои појадуваат нередовно имале 15 отсто поголем ризик од абнормални метаболички исходи.

Наспроти тоа, појадокот всушност придонесува за слабеење. Студијата покажала дека за тинејџерите со вишок килограми, појадокот, особено кога јадат храна богата со протеини, може да ја подобри ситоста во текот на денот и да ја намали желбата за вечерна ужина.

Прескокнувањето на појадокот и намалените физички и мемориски перформанси

Прескокнувањето на појадокот и продолжениот пост може да доведат до низок шеќер во крвта, предизвикувајќи соодветно намалување на нивото на гликоза во мозокот. Ова, пак, може да доведе до замор, летаргија, недостаток на концентрација и губење на меморијата. Ваквите ефекти не само што влијаат на академското учење и работната ефикасност, туку може да придонесат и за физичка слабост или повреда за време на вежбањето.

Вовед во хронични заболувања

Прескокнувањето на појадокот може да го зголеми ризикот од хронични состојби, како што се запек, чир на желудникот, дуоденален улкус и жолчни камења. Кога јадеме, храната го стимулира желудникот, предизвикувајќи рефлексни движења во дебелото црево за да се олесни движењето на дебелото црево. Сепак, редовното прескокнување на појадокот може да резултира со намалена стимулација на желудникот, слабеење на рефлексните движења во дебелото црево и на крајот да доведе до запек.

Долготрајниот пост го лишува желудникот од способноста да ја неутрализира желудочната киселина, зголемувајќи го ризикот од дуоденален или стомачен улкус (чир). Дополнително, го попречува ослободувањето на складираната жолчка од жолчното кесе, што потенцијално води до развој на жолчни камења или тиња од жолчното кесе.

Една студија покажала дека прескокнувањето на појадокот го зголемува ризикот од рак на гастроинтестиналниот тракт, особено ја зголемува веројатноста за рак на жолчното кесе и рак на екстрахепаталните жолчни канали за речиси пет пати.

Јадете во вистинско време за да останете енергични и да избегнете дебелеење
Идеално, оптималното време за појадок е помеѓу 7 и 9 часот наутро. Појадокот во овој период овозможува полесно варење и апсорпција во дигестивниот систем, спречувајќи таложење на храна во желудникот и намалувајќи го ризикот од дебелеење. Покрај тоа, тој ефикасно доставува хранливи материи до различни органи, промовирајќи ја менталната будност и нивото на енергија за време на работата.

Ако е можно, треба да се разбудиме малку порано и да се воздржиме од појадок во канцеларија или јадење во движење. Наместо тоа, треба да подготвиме појадок и да го јадеме дома или да најдеме удобно место за појадок во близина на работното место и да уживаме во оброкот таму на опуштен начин.

Оризовата каша за појадок придонесува за добро општо здравје
Оризовата каша е една од најздравите опции за појадок. Тајните на доброто здравје лежат во секојдневните навики. Оризовата каша наутро може да ги „разбуди“ слезината и желудникот. Неговата влажна текстура е нежна за дигестивниот систем и обезбедува смирувачки ефект и за телото и за умот. Оризовата каша направена од бел ориз делува на исхраната на белите дробови. Ако забележите дека вашето дете има респираторни тегоби, оризовата каша за појадок може да помогне. Луѓето со дијабетес исто така можат да го вклучат во нивната исхрана бидејќи помага во намалување на шеќерот во крвта.

Оризовата каша е особено корисна за постарите, бидејќи им помага да останат силни и долговечни. Бидејќи постарите обично имаат послабо варење, оваа каша богата со хранливи материи не е само добра како храна, туку и го храни дигестивниот систем. Покрај тоа, може да ја подобри циркулацијата на крвта и да предизвика благо потење, придонесувајќи за општата благосостојба.

Принципи за здрав појадок
Без разлика дали подготвуваме појадок дома или јадеме надвор, неопходно е да се следат три здравствени принципи:

  1. Избегнувајте сирова и ладна храна

Не се препорачува да се јаде сирова и ладна храна за појадок, бидејќи може да го оштети дигестивниот систем. Ова се однесува на храна како што се смути кои ја зголемуваат енергијата (сок од зеленчук и овошје), разладени пијалаци, јогурт и зелени салати.

Особено луѓето со нарушена бубрежна функција треба да избегнуваат конзумирање на смути кои ја зголемуваат енергијата бидејќи тие можат да го зголемат товарот на бубрезите.

Зелените салати се нискокалорични, поради што се популарен избор за слабеење. Сепак, сировиот зеленчук содржи гоитрогени, што може да доведе до гушавост (зголемување на тироидната жлезда).

  1. Ограничете го внесот на преработено месо

Шунка, сланина и колбаси обично се на менито за појадок во рестораните. Иако повременото консумирање на овие преработени меса е добро, редовното консумирање може да го зголеми ризикот од развој на колоректален карцином.

Една британска студија во која учествувале повеќе од 470.000 учесници, следени околу седум години, покажала дека јадењето дополнителни 20 грама преработено месо на дневна основа (приближно еднакво на едно парче сланина) го зголемува ризикот од рак на дебелото црево за 18 проценти.

  1. Јадете скроб умерено

Многу луѓе, во обид да ослабат или да го контролираат шеќерот во крвта, се воздржуваат од конзумирање скроб. Сепак, житарките се неопходни за здравјето, а на телото му е потребна храна богата со скроб, вклучувајќи ориз, тестенини, слатки компири, компири и различни цели зрна.

Целите житарки го поддржуваат здравјето на мозокот, обезбедуваат физичка сила и енергија и помагаат при движењето на дебелото црево.

Не се препорачува појадок кој се состои само од овошје. Иако овошјето е богато со растителни влакна и го помага варењето, важно е да внесете малку скроб за да обезбедите доволно енергија за работата на цревата. Јадењето соодветна количина скробна храна не доведува до зголемување на телесната тежина. Дури и на поединците кои сакаат да ослабат им се препорачува да вклучат мала количина скроб во својот појадок.