Студија, финансирана од Светската здравствена организација, покажала дека само 20 грама грав дневно го намалуваат ризикот од смрт кај сите возрасни групи за околу 8 проценти.
Гравот е врвна суперхрана. Во просек, се состои од 21% протеини, 77% сложени јаглехидрати (оние
кои обезбедуваат бавна и стабилна енергија, наместо скокот што го добивате од рафинираните
јаглехидрати како белото брашно) и само неколку проценти масти.
Исто така е одличен извор на влакна. Тој е евтин и разновиден, доаѓа во различни текстури и
содржи повеќе хранливи материи по грам од која било друга храна на Земјата.
Клучна улога во долговечноста
Исхраната во Сините зони често се поврзува со консумирање на нутритивно богата храна на
растителна основа, а гравот зазема истакнато место во оваа диета.
Сините зони се региони низ светот каде луѓето живеат подолг и поздрав живот, а нивната исхрана
се карактеризира со изобилство на целосна храна, ограничен број на преработени производи и
силен акцент на состојки од растителна основа.
Гравот, кој вклучува низа мешунки, како што се леќата, наутот, црниот грав и гравот, е главна
намирница во овие диети и игра клучна улога во промовирањето на долговечноста и доброто
здравје.
Зрно – хранливо како ниедна друга храна во светот
Гравот е одличен извор на растителни протеини, што го прави незаменлива компонента на
исхраната во Сините зони.
Протеините се од витално значење за одржување на мускулната маса, за поправка на ткивото и за поддршка на целокупните функции на телото.
За разлика од животинските протеини, гравот има низа придобивки како што се низок процент на
заситени масти и недостаток на холестерол, што придонесува за здравјето на срцето и го намалува ризикот од хронични болести.
Влакната се уште еден клучен елемент што го прави гравот камен-темелник на исхраната во Сините зони.
Храната богата со растителни влакна е поврзана со бројни здравствени придобивки, вклучително и
подобрено варење, управување со тежината и намалено ниво на холестерол.
Гравот е богат со растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во одржување на здрава
цревна флора и промовираат редовно празнење на дебелото црево. Оваа содржина на влакна,
исто така, помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта, намалувајќи го ризикот од дијабетес
тип 2.
Една од основните карактеристики на гравот е низок гликемиски индекс (ГИ), што значи дека има
помало влијание врз нивото на шеќер во крвта. Ова е особено вредно за спречување на скокови и
падови на шеќерот во крвта, што го прави гравот идеален избор за луѓето кои се загрижени за
дијабетес или оние кои сакаат да одржуваат стабилни нивоа на енергија во текот на денот.
Разновидност на менито
Од супи и чорби до салати и сосови, гравот може да се подготви на многу начини, според различни
вкусови и кулинарски традиции. Неговата приспособливост во готвењето овозможува голема
креативност во кујната.
Уште повеќе, гравот е преполн со различни есенцијални хранливи материи, вклучувајќи сложени
јаглехидрати, витамини (како фолна киселина и витамини Б), минерали (како железо, магнезиум и
калиум) и антиоксиданти. Овие хранливи материи работат синергетски за да ја поддржат
функцијата на имунитетот, здравјето на коските и целокупната виталност.
Вкусна и хранлива поддршка за општо здравје и виталност
Во контекст на исхраната во Сините зони, каде што фокусот е на целосна, минимално обработена
храна, гравот се издвојува како совршен пример за храна што ја отелотворува оваа филозофија.
Неговата природна состојба гарантира дека го задржува максималниот износ на хранливи материи
и соединенија кои го поттикнуваат здравјето.
Јадењето разновидни видови на грав во комбинација со друга растителна храна, како што се
зеленчук, овошје, цели зрна, јаткасти плодови и семки, како што е вообичаено во исхраната во
Сините зони, обезбедува добро заокружен нутритивен профил кој придонесува за долговечност и
благосостојба.