7 антиканцерогени правила на исхрана: Како да го отстраните вишокот килограми и да го намалите ризикот од тешки болести

Фото: Pexels
651

Не постои начин на исхрана кој ќе го спречи ракот 100%.
Сепак, поздравата исхрана и начин на живот можат да играат голема улога во намалувањето на ризикот од некои од најчестите видови на рак, како и други посериозни болести.

Здравата исхрана може да помогне да се спречат многу хронични состојби кои го зголемуваат

ризикот од рак.

Генетиката и другите поврзани болести, исто така, можат да влијаат на распространетоста на ракот,

но тие обично се повеќе надвор од нашата контрола. Она што можеме да го направиме е да го

промениме нашиот начин на живот и подобро да ја контролираме храната што ја избираме за

исхрана – вели Џозеф Даудел, експерт за исхрана, додавајќи дека одржувањето на здрава тежина

може да помогне да се заштитиме од некои видови на рак и други хронични состојби. Ова е

потврдено со бројни клинички студии.

Според истражувањето на Американското здружение за рак, прекумерната тежина или дебелината

со индекс на телесна маса (БМИ) поголем од 30 е неоспорен фактор на ризик за многу видови на

рак, вклучувајќи:

рак на дојка (жени во постменопауза)
рак на дебелото црево и ректумот
рак на ендометриумот и матката
рак на жолчното кесе
рак на бубрезите
рак на црниот дроб
рак на јајниците
рак на панкреасот
рак на простатата
рак на желудникот
рак на тироидната жлезда
рак на устата, грлото и хранопроводникот.

Најдобрата храна за намалување на ризикот од рак: Страв од храна, гладување или…?

Кога размислуваме за тоа што треба и што не треба да јадеме за да го намалиме ризикот од рак,

работите никогаш не се црно-бели. Затоа што секое тело е свет за себе.

Не треба да се плашиме од храната, ниту да гладуваме.

Наместо тоа, да ја погледнеме пошироката слика. Ова ќе ни овозможи да се фокусираме на

промените во исхраната кои ќе имаат најголемо влијание врз нашето здравје.

Некои од најдобрите диететски упатства за превенција од рак и поздрав живот може да се најдат во

медитеранската исхрана, која ја нагласува природната и растителна храна.

Размислете за повеќе овошје, зеленчук, јаткасти плодови и посни протеини, а помалку црвено месо

и преработена, рафинирана храна, тоа е веќе „половина од битката“, вели Даудел, кој ги нуди овие

седум совети за да ја задржите вашата тежина под контрола и да го намалите ризикот од рак.

Јадете повеќе овошје и зеленчук: Исхраната во боите на виножитото го спречува ракот

„Виножито диета“ е добро правило, според Американското здружение за рак.

Пигментот кој им дава боја на овошјето и зеленчукот има состојки кои можат да го намалат ризикот од рак. Имајте за цел да јадете најмалку три различни обоени овошја и зеленчук секој ден.

На пример:

црвена боја: јаболка, домати и црвена зелка
портокалова: диња, моркови и портокали
жолта: банани, лимони и ананас
зелена: брокула и лиснат зеленчук, како што се спанаќ, кељ и зелје
сина/виолетова: цвекло, грозје, боровинки…

Целта, додава Даудел, е половина од чинијата да биде овошје и зеленчук. Поделете ја другата половина на цели зрна и посно месо, риба или растителен протеин.

Внимавајте на шеќерот
Кога станува збор за ракот, некои го гледаат шеќерот како непријател број 1.

Вообичаена е изреката дека „шеќерот го храни ракот“. Шеќерот всушност ги храни сите наши клетки, но не се сите шеќери еднакви.

Проблемот не е храната со природни шеќери, како што се овошјето и житариците.

Додадените шеќери може да доведат до дебелина и срцеви заболувања, што може да го зголеми

ризикот од рак, вели Даудел, додавајќи скриени извори на шеќер:

леб
бисквити, крекери
гранола барови
преливи
овошни јогурти.

Американското здружение за срце препорачува не повеќе од 24 грама додаден шеќер дневно за

жени и максимум 36 грама дневно за мажи.

Размислете за додатоците на витамин Д

Ниските нивоа на витамин Д се поврзани со зголемен ризик од рак на дојка, дебело црево и

простата.

Многу малку намирници природно се богати со витамин Д, иако некои производи, вклучително

сојата и бадемовото млеко, може да се збогатат со витамин Д.

Изложеноста на сончева светлина со соодветна заштита може да помогне да се зголеми нивото на

витамин Д, па разговарајте со вашиот лекар пред да земете додатоци.

Јадете што е можно повеќе влакна

Храната богата со влакна прави да се чувствуваме сити подолго, а истражувањата покажуваат дека

храната богата со растителни влакна ја ослободува молекулата ацетат, која испраќа пораки до

мозокот дека сме сити и го намалува апетитот.

Исхраната богата со влакна е поврзана со намален ризик од рак на дебелото црево и вклучува:

житарки од цело зрно
грав и леќа
бадеми
боровинки
јаболка.

Намалете го внесот на алкохол
Употребата на алкохол е поврзана со зголемен ризик од рак на хранопроводот, грлото и дојката.

Луѓето кои консумираат многу пиво имаат зголемен ризик од рак на ректумот, велат некои студии,

а луѓето со нарушена употреба на алкохол имаат зголемена инциденца на рак на црниот

дроб.

Намалете го внесот на сол

Избегнувајте сушена, чадена и храна со нитрити, како што се колбаси, преработки од месо и

виршли.

Истражувањата покажуваат високо ниво на поврзаност помеѓу ракот на желудникот и високата

потрошувачка на солена храна.

Намалете ги мастите

Намалете го дневниот внес на масти на 25 до 30 грама дневно за да ја држите вашата тежина под

контрола. Избегнувајте незаситени масти, барајте извори на мононезаситени и полинезаситени.

Примери за добри масти вклучуваат:

бадеми
путер од кикиритки
авокадо
лосос
хумус.

Дали ракот може да се излечи со исхрана?

Не постои научен доказ дека која било диета може да спречи или излечи рак.

Но, ако живеете со оваа дијагноза, поздравата исхрана може да му помогне на вашето тело да се

опорави од третманот, да го зајакне вашиот имунолошки систем и да ги заштити здравите клетки од

понатамошно оштетување.

Вашиот лекар ќе ви го предложи најдобриот начин на исхрана за вас и вашата состојба или

консултирајте се со нутриционист.

Едуцирајте се за тоа што јадете и во кои количини таа храна може да помогне во борбата против несаканите ефекти.

Иако е важно да се фокусирате на здравата храна, исто така е важно да ја спречите неухранетоста

доколку се борите со најтешката болест и да не исклучувате некои групи на храна.