Мускатно оревче – природна помош за болки, лошо варење и несоница

Фото: Pixabay
143

Според кинеската медицина, поволно делува на циркулацијата и здравјето на слезината и дебелото црево. Во ајурведската медицина се користи за ублажување на дигестивните проблеми, како и за добар сон бидејќи има смирувачки својства.

Мускатното оревче е популарен зачин добиен од семето на дрвото Myristica fragrans, кое по потекло е од Индија, Индонезија и Шри Ланка.

Овој зачин со сладок и јаткаст вкус подеднакво често се додава во слатките и солените јадења за да се нагласи нивната арома.

Познат е и како додаток за варено вино.

Но, дали знаевте дека со консумирање помали количини од овој зачин, можете да ги ублажите здравствените проблеми и да го подобрите не само вашето физичко, туку и менталното здравје?

Овој зачин долго време се користи како природен лек во традиционалната медицина.

На пример, во ајурведската медицина се користи за ублажување на дигестивните проблеми, како и за добар сон бидејќи има смирувачки својства.

Според кинеската медицина, поволно делува на циркулацијата и здравјето на слезината и дебелото црево.

Мускатното оревче е богато со влакна и хранливи материи како бакар, манган и магнезиум, а содржи и помали количини на витамини А, Ц и неколку витамини од Б-групата.

Богато е и со антиоксиданти, што значи дека ги штити клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали.

Можете да го набавите како цел плод или во прав, а достапно е и неговото етерично масло, кое како ароматична состојка се додава во сапуните и свеќите, како и во пастите за заби.

Дознајте ги сите придобивки од морското оревче и зошто треба да го додадете меѓу вашите зачини.

Заедно со ѓумбирот, куркумата и кајенскиот пипер, ова е уште еден во низата зачини со кои дефинитивно треба да ја збогатите својата мала домашна аптека.

Придобивките од морското оревче

1. Има антиинфламаторно дејство и ја ублажува болката

Мускатното оревче содржи монотерпени и фенолни материи кои ги намалуваат воспалителните процеси во човечкото тело.

Благодарение на ова, овој зачин ја ублажува болката, односно делува како природен аналгетик. Маслото од морско оревче, кое се добива од семките, се нанесува директно на болното место со цел да се ублажат болките предизвикани од артритис и ревматизам.

Благодарение на неговите антимикробни и антисептички својства, морското оревче е добро и за кожата (ја ублажува иритацијата и ја поттикнува нејзината хидратација).

Примена: измешајте мала количина масло од морско оревче со малку кокосово или маслиново масло и втријте го во болното место неколку пати на ден.

2. Го стимулира варењето и ја елиминира надуеноста

Овој зачин е богат со влакна, кои придонесуваат за добро варење.

Познато е и дека морското оревче помага при лачењето на желудечниот сок и ги ублажува тегобите од лошото варење, како што се запек, надуеност и гасови.

Може да помогне и при мачнини, повраќање и дијареа, а докажано е дека ги ублажува симптомите на Кронова болест.

Примена: додадете прстофат морско оревче во супа или чорба или во топол пијалак.

3. Ја ублажува несоницата

Ако страдате од лош сон и несоница, морското оревче може да ви помогне.

Ваквиот ефект може да се припише на изобилството на магнезиум што го содржи овој зачин. Мускатното оревче делува смирувачки на нервите и го помага лачењето на серотонин.

Мозокот го претвора серотонинот во мелатонин, хормон кој е неопходен за добар и здрав сон. Примена: додадете прстофат морско оревче во топлото млеко и испијте го пред спиење.

4. Помага при депресија и анксиозност

Испарливите масла од морско оревче содржат, меѓу другото, миристицин и елемицин, кои имаат благи седативни својства и помагаат при анксиозност.

Овие масла делуваат така што го стимулираат лачењето на серотонин и допамин, кои се одговорни за доброто расположение.

Мускатното оревче има и адаптогени својства, што значи дека може да ви помогне да се справите со зголемениот стрес.

Земањето мали количини од овој зачин за време на стресни и напорни периоди го намалува крвниот притисок и ви помага да се чувствувате добро во сопствената кожа.

Примена: додадете прстофат морско оревче во топло млеко или друг пијалак и испијте го.

5. Ги зајакнува когнитивните способности

Мускатното оревче има корисен ефект врз мозокот како вистински природен тоник.

Интересно е што овој зачин го користеле и старите Грци и Римјани, верувајќи во неговите невропротективни својства.

Споменатата состојка миристицин делува на тој начин што ја подобрува меморијата.

Примена: додадете прстофат зачини во топла вода и испијте ја пред спиење.

6. Му погодува на здравјето на жените

Познато е дека мускатното оревче ја поттикнува работата на матката и ги ублажува грчевите и болките за време на менструацијата, па затоа е пожелно за жените.

Овој зачин има и афродизијачки својства, што значи дека позитивно влијае на либидото.

Примена: додадете прстофат зачин во оброкот или во топол пијалак.

Консумирајте пред и за време на менструацијата за да ги ублажите болките и можните грчеви.

7. Го заштитува здравјето на усната шуплина

Бидејќи има антибактериски својства, морското оревче е одлично и за спречување на кариес и други болести на забите и непцата.

Исто така, овој зачин содржи еугенол, испарливо масло кое помага во ублажување на забоболката. Со него можете да го решите и проблемот со лошиот здив.

Примена: изрендајте малку морско оревче и измешајте го со малку масло од оригано.

Четкајте ги забите со ова неколку пати неделно.

Против лошиот здив, капнете неколку капки есенцијално масло од морско оревче во чаша топла вода и користете го како средство за плакнење уста.

Забелешка:

Овој зачин е лековит во мали количини, но токсичен во големи дози (не треба да земате повеќе од 2 мг на ден).