Шитаке печурките се нарекуваат еликсир на животот: Ги зајакнуваат коските и имунитетот и имаат антиканцероген потенцијал

Фото: Pixabay
78

Вклучувањето на шитаке печурките во секојдневната исхрана ќе овозможи ефикасно искористување на хранливите материи кои го зајакнуваат имунитетот, но и здравјето во целина.

Јапонците ги сметаат шитаке печурките за еликсир на здравје и долговечност.

Исто така, неколку истражувачки институции ја оценија оваа храна како здрава и исклучителна во спектарот на корисни својства за целокупното здравје.

Зошто шитаке печурките се корисни кога сме настинати?

И свежите и сувите печурки шитаке, како и шитаке во прав, содржат бета (β)-глукани, полисахариди кои помагаат во активирање на клетките на имунолошкиот систем и подобрување на имунитетот.

Една интересна студија се занимава токму со ефектот на шитаке печурките врз имунитетот и детално ги сугерира предностите во формирањето и зачувувањето на имунитетот кај помладите луѓе.

Познато е дека β-глуканите ги активираат имуните клетки и ја зголемуваат нивната способност да се борат против патогени како вируси и бактерии.

Како шитаке печурките влијаат на цревната флора

Сувиот шитаке и прашокот шитаке се богати со диетални влакна.

Влакната го промовираат растот на корисни бактерии и помагаат во одржувањето на здравата цревна средина.

Здравјето на цревата е поврзано со посилен имунитет, бидејќи цревата игра клучна улога во имунолошкиот систем, а корисните бактерии во цревата влијаат на функцијата на Т-клетките.

Богатство на антиоксиданти

Шитаке содржи антиоксиданти кои не штитат од дејството на слободните радикали.

Овие патогени материи не загрозуваат на повеќе нивоа, од имунитет до појава на малигни заболувања и забрзано стареење.

Сите намирници кои содржат антиоксиданти треба да бидат вклучени во редовното консумирање, бидејќи тие ќе не заштитат од бројни негативни влијанија кои заедно со генетската предиспозиција се основа за разни болести.

Витамините и нивната улога во квалитетот на овие печурки

Шитаке во прав содржи витамини Д и Б комплекс, кои исто така придонесуваат за подобрување на имунитетот.

Познато е дека витаминот Д ја активира функцијата на имуните клетки, помагајќи да се спречат заразни болести.

Витамините од Б комплексот се есенцијални хранливи материи за одржување на функцијата на имунолошкиот систем.

Основа на силен имунитет

Вклучувањето на шитаке прашокот во вашата секојдневна исхрана ќе овозможи ефикасно искористување на хранливите материи кои го зајакнуваат нашиот имунитет.

Покрај инкорпорирањето на балансиран план на исхрана, практикувањето здрав начин на живот со соодветен сон, умерена физичка активност и управување со стресот, исто така, помагаат во подобрување на имунитетот.
Ефектите на зајакнување на имунитетот дополнително се засилуваат со синергетското дејство на состојките на шитаке печурките. β-глуканите, витамините, минералите, антиоксидантите и диеталните влакна заедно ја формираат основата на стабилен имунитет.

Со активирање на Т-клетките за борба против патогени, подобрување на цревната флора и заштита на клетките од болести, ќе направиме најмногу за нашето здравје.