Храна која може да го намали високиот шеќер и маснотиите во крвта

Фото: Freepik
114

Луѓето кои имаат преддијабетес и висок холестерол тешко можат да ја избалансираат нивната исхрана за да се приспособат на двете состојби.

Многу луѓе имаат во исто време и високо ниво на шеќер и холестерол во крвта во исто време. Сепак и двете од овие состојби може да се контролираат со здрава исхрана.

Покрај тоа, за некои е можно да се промени преддијабетесот преку промени во исхраната и начинот на живот.

Како храната влијае на различни состојби
Честопати се среќаваме со дезинформации за тоа која храна е лоша за одредени состојби, вклучувајќи висок холестерол, преддијабетес и дијабетес. Сепак, најважен е севкупниот квалитет на нашата исхрана.

Трите макронутриенти – јаглени хидрати, протеини и масти – имаат различни ефекти врз нивото на шеќер и холестерол во крвта.

На пример, изворите на јаглени хидрати како што се лебот, тестенините и овошјето имаат поголем ефект врз нивото на шеќер во крвта отколку изворите на протеини или масти.

Од друга страна, изворите на масти кои содржат холестерол, како што се млечните производи и месото, имаат поголем ефект на холестеролот отколку на шеќерот во крвта.

Сепак, изворите на храна кои содржат холестерол значително влијаат на нивото на холестерол само кај индивидуи кои се сметаат за хиперактивни на холестерол (поединци со зголемување на холестеролот во плазмата од >2,2 mg/dL на секои 100 мг холестерол во исхраната).

Всушност, две третини од населението имаат мала или никаква промена во нивото на холестерол по консумирање на храна богата со холестерол.

Без оглед на тоа, намалувањето на шеќерот во крвта и нивото на холестерол преку исхрана не мора да биде тешко, а многу намирници помагаат да се намали секој од овие маркери.

На пример, јадењето повеќе храна богата со хранливи материи и влакна – како зеленчук и грав – ги намалува и нивото на шеќер во крвта и холестеролот.

Покрај тоа, зголемувањето на внесот на протеини и намалувањето на потрошувачката на рафинирани јаглехидрати – вклучувајќи бел леб и слатки – исто така може да го намали нивото на шеќер во крвта, нивото на LDL (лошиот) холестерол и да го зголеми HDL (добриот) холестерол.

Совети за ефикасно намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта

Јадете здрави масти. За да го намалат нивото на холестерол, многу луѓе ги исклучуваат изворите на масти од нивната исхрана. Сепак, истражувањата покажуваат дека јадењето здрави масти како авокадо, јаткасти плодови, семки, масна риба и маслиново масло може да помогне во намалувањето на ЛДЛ (лошиот) холестерол, да го зголеми ХДЛ (добриот) холестерол и да ја подобри контролата на шеќерот во крвта.
Намалете го внесот на додадени шеќери. Додадените шеќери – како што се оние што се наоѓаат во бонбоните, сладоледите, колачите и засладените пијалаци – имаат негативен ефект и на нивото на холестерол и на шеќерот во крвта.

Елиминирањето на додадениот шеќер од вашата исхрана е еден од најдобрите начини за подобрување на целокупното здравје, вклучително и намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта.
Јадете повеќе зеленчук. Зголемувањето на внесот на свеж и варен зеленчук може значително да го подобри нивото на шеќер и холестерол во крвта. Вклучете зеленчук како спанаќ, артичоки, пиперки, брокула и карфиол во вашата исхрана.
Јадете првенствено цели, хранливи намирници. Потпирањето на пакуваната храна или рестораните за брза храна може да го оштети вашето здравје, потенцијално да го зголеми нивото на холестерол и шеќер во крвта.

Подгответе повеќе оброци дома користејќи цели намирници со хранливи материи кои го поддржуваат метаболичкото здравје – како што се зеленчук, грав, овошје и здрави извори на протеини и масти, вклучувајќи риба, јаткасти плодови, семиња и маслиново масло.
Други здрави начини за намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта вклучуваат зголемување на физичката активност и губење на вишокот телесни масти.