Кафе или мача? Еве што е подобро за вашето здравје

Фото: Pexels
60

Како што расте популарноста на мача чајот (matcha), можеби размислувате со него да го замените кафето како омилен извор на кофеин.

Mача (мatcha) е зелен чај во прав измешан со вода или млеко, познат по својот земјен вкус и богата содржина на антиоксиданти и аминокиселини, кои се поврзани со различни здравствени придобивки, вклучително и превенција од рак и подобрена функција на мозокот.

Кафето, кое секојдневно го консумираат речиси половина од возрасните во САД и пошироко, исто така нуди антиоксиданти и е познато по борбата против заморот. Истражувањата покажуваат дека кафето може да помогне во намалување на воспалението, дијабетес тип 2 и депресија.

Иако и мачата и кафето даваат здравствени придобивки, што е подобро за здравјето? Еве ги нивните предности, сличности и разлики.

Придобивките од кафето


Кафето е богато со антиоксиданти и кофеин, особено со хлорогена киселина, која може да помогне да се намали воспалението и да се регулира шеќерот во крвта, потенцијално намалувајќи го ризикот од воспаление и рак.

Истражувањата покажуваат дека консумирањето кафе може да ги намали шансите за развој на дијабетес тип 2, со намалување на ризикот од 6% за секоја дополнителна конзумирана шолја.

Тоа е исто така поврзано со помал ризик од Паркинсонова болест и може да го подобри здравјето на мозокот, што го намалува ризикот од деменција и депресија.

Предностите на мача

Како и кафето, мачата содржи кофеин и антиоксиданти, особено катехини, кои помагаат во борбата против штетните слободни радикали поврзани со хронични болести.

Студијата покажува дека EGCG, клучен катехин во мачата, може да помогне во спречување на колоректален карцином и рак на жолчното кесе.

Maчата ја поддржува и когнитивната функција, поради што може да ја подобри меморијата и да ја намали анксиозноста поради комбинацијата на кофеин и теанин.

Исто така, може да обезбеди придобивки за метаболичкото здравје и покажува потенцијал за намалување на стапката на депресија, иако се потребни дополнителни човечки студии.

Споредба на кофеинот

Мача содржи повеќе кофеин по грам од кафето, но вообичаената порција мача содржи помалку кофеин од шолја кафе.

Кафето обично има помеѓу 80-100 мг кофеин по шолја, додека мача обезбедува 38-89 мг по порција.
И покрај сличните нивоа на кофеин, мача е помалку веројатно да предизвика нервоза поради смирувачкиот ефект на теанинот.

Сличности и разлики

Двата пијалаци се богати со антиоксиданти и кофеин, кои помагаат во борбата против заморот и ги подобруваат перформансите на вежбање.

Сепак, мачата е помалку кисела од кафето, што може да биде понежно за желудникот, особено за луѓето склони кон рефлукс на киселина.

Содржината на теанин на мачата исто така го намалува стресот, што ја прави поопуштена опција во споредба со кафето, кое има тенденција да дава повеќе енергија.

И кафето и мачата можат да ја подобрат когнитивната функција, но кафето може да биде поефикасно во намалувањето на депресијата.

Од друга страна, мачата е одлична за зголемување на продуктивноста и фокусот поради содржината на теанин.

Што е подобро?

Комбинацијата на кофеин и теанин во мачата ја прави подобра опција за подобрување на продуктивноста и намалување на стресот.

Сепак, повисоката содржина на кофеин во кафето може да биде поефикасна во борбата против замор и депресија. Мача може да биде понежна за стомакот и со помала веројатност да предизвика рефлукс на киселина, што го прави подобар избор за оние што се чувствителни на кафе.