Иако и пилешкото и јајцата се хранливи, пилешкото е поконцентриран извор на протеини.
Пилешкото и јајцата се популарни извори на животински протеини кои нудат бројни хранливи материи, вклучувајќи витамини и минерали.
Двете намирници го поддржуваат здравјето со зголемување на чувството на ситост после оброкот и помагаат за здраво регулирање на шеќерот во крвта.
Сепак, што од овие две намирници обезбедува повеќе протеини?
Споредба на протеини
Пилешкото содржи помеѓу 23 – 31 г протеини на 100 г, во зависност од видот на месото, додека јајцата содржат 12,6 г протеини на 100 г.
Ова го прави пилешкото повеќе концентриран извор на протеини.
И пилешкото и јајцата се „целосни“ протеини, што значи дека ги содржат сите девет есенцијални амино киселини кои телото не може да ги произведе, туку мора да ги добие со храната.
Додека животинските протеини како пилешкото и јајцата нудат целосни профили, растителните протеини (како оние од грав или соја) често се „нецелосни“ затоа што им недостигаат една или повеќе есенцијални амино киселини.
Покрај тоа, животинските протеини полесно се варат – јајцата и пилешкото се апсорбираат со брзина над 90%, додека растителните протеини се варат во опсег од 45-80%.
И покрај високата содржина на протеини во пилешкото, јајцата имаат повисока стапка на сварливост (97%) во споредба со пилешкото (94%), што значи дека вашето тело може поефикасно да ги апсорбира и да ги користи амино киселините од јајцата.
И двата од овие извори обезбедуваат високо биорасположиви протеини, што ги прави одличен избор за зголемување на внесот на протеини.
И пилешкото и јајцата се богати со есенцијални витамини и минерали како Б витамини, цинк и селен. Пилешкото е поконцентриран извор на витамин Б6, додека јајцата се побогати со витамин Б12 и холин. Јајцата исто така обезбедуваат повеќе железо, што е важно за транспорт на кислород и производство на енергија.
Здравствени придобивки од пилешкото
Пилешкото е богато со протеини кои поттикнуваат ситост и го поддржуваат управувањето со тежината преку зголемување на хормоните за ситост и намалување на хормоните кои го стимулираат апетитот.
Исто така, помага во регулирањето на шеќерот во крвта со забавување на варењето и апсорпцијата на гликозата, што е корисно за луѓето кои управуваат со нивото на шеќер во крвта, како што се оние со дијабетес тип 2.
Здравствени придобивки од јајцата
Јајцата обезбедуваат хранлива поддршка за исхраната, што ја зголемува мускулната маса и го подобрува здравјето на срцето со подигање на нивото на HDL холестерол.
Тие исто така нудат добра количина на холин, важен за здравјето на клетките и развојот на фетусот.
Иако имаат многу холестерол, јајцата се генерално безбедни за повеќето луѓе, но луѓето со висок холестерол или одредени медицински состојби треба да се консултираат со лекар.
Совети за консумирање пилешко и јајца
Пилешкото и јајцата се разновидна храна и може да се додадат во различни оброци:
додадете јајца во јадења со житарки или салати
комбинирајте пилешко или јајца со мајонез, грчки јогурт и билки за салата богата со протеини
користете мелено пилешко наместо говедско месо во чили, ќофтиња или хамбургери
вклучете јајца во правењето леб или колачи за дополнителни протеини
јадете тврдо варени јајца и овошје како ужина што ќе ве засити.
Двата извора се одлични за подготовка на оброци однапред.
Што е подобро?
Иако и пилешкото и јајцата се хранливи, пилешкото е поконцентриран извор на протеини.
Луѓето со ограничувања во исхраната, како што се оние со висок холестерол или оние кои следат вегетаријанска исхрана, можеби ќе треба да ги избегнуваат едната или двете амирници.
Исто така, луѓето алергични на јајца или пилешко треба целосно да ги избегнуваат за да спречат алергиски реакции.