Чудо полно со важни хранливи материи: Дали јадете киви со кора или без?

Фото: Pexels
149

Повеќето луѓе автоматски ги лупат кивите, но ова, според експертите, е голема грешка.

Пред неколку месеци американската актерка Џена Ортега предизвика жестока дебата на интернет. Ова беше поттикнато од видеото на кое тaa јаде киви заедно со кората. И многумина се згрозија од тоа.

Колку и да изгледа бизарно, актерката Ортега правилно јаде киви! Да, според експертите, кората од киви има некои неочекувани здравствени придобивки.

Кора од киви – чудо полно со важни хранливи материи

Фактот дека кората од киви завршува во ѓубре во повеќето домаќинства е всушност здравствено кривично дело. Истражувањата покажуваат дека внесот на влакна, витамини и антиоксиданти значително се зголемува доколку јадете киви со кора. Всушност, во бројки, овие придобивки се дури 50% повеќе. Целиот плод е особено добар за варењето и придонесува за чувството на ситост.

Кората од киви содржи три пати повеќе антиоксиданти од пулпата. Поради своето богатство со витамин Ц, витамин Е и полифеноли, кората дури помага да се забави стареењето на клетките и да се зајакне нашиот имунолошки систем. Затоа, јадењето цело киви е едноставна и природна опција за заштита на телото од слободните радикали и подобрување на имунитетот против настинки.

Лушпите од киви се полни со фолна киселина, која му е потребна на нашиот нервен систем

За оние кои преферираат одреден вид киви, следните информации се исклучително важни: корите од сите видови киви (ги има околу 60!) се јадливи. Зеленото киви можеби е најпознато, но далеку од тоа дека е единствено. За оние кои сѐ уште се скептични и не можат да замислат да загризат киви со лушпа, го препорачуваат жолтото киви. Има помазна лушпа и е помалку влакнесто.

Жолтата кора од киви има уште една предност: таа е важен извор на фолна киселина или витамин Б9. Овој витамин е клучен за производство на енергија и правилно функционирање на нашиот нервен систем. Посебно е важен за трудниците бидејќи е пресуден во развојот на нервниот систем на плодот. Ако јадете жолто киви со кора, внесот на фолна киселина ќе се зголеми за 34%.

Кората од киви не е безбедна за секого – треба да обрнете внимание на тоа

Колку и да е здрава кората од киви, таа сепак претставува ризик по здравјето за некои луѓе. Причината за тоа е што е богат со оксалати.

Станува збор за молекули кои во комбинација со калциум можат да го поттикнат формирањето на камења во бубрезите кај чувствителните луѓе. Значи, ако веќе имате историја на камења во бубрезите или моментално ги имате, треба да избегнувате да ја јадете кората. Исто така и други намирници богати со оксалати како темно чоколадо, спанаќ и брокула.

Доколку немате проблеми со камења во бубрезите и се уште не сте целосно убедени, еве неколку совети со кои многу лесно ќе го вклучите целото киви во вашата исхрана.

Измијте го темелно целиот плод: Најдобро е да изберете органско киви и добро да го измиете пред јадење. Нежното чистење под вода ќе помогне да се отстранат влакненцата и остатоците од пестициди. Така ќе биде попријатно јадењето на кората.

Ставете го во блендер: Ако конзистентноста на кората ве одбива, можете едноставно да го ставите цело киви во блендер или да го исечете кивито на мали парчиња и да го користите за овошна салата.

Ако сепак сакате да јадете излупено киви, можете да ја користите и кората. Додадете ја во освежителна вода со лимон и краставица, автоматски додава повеќе вкус. Преостанатите кори може да се користат и како здрава алтернатива на чипсот! Едноставно премачкајте ги парчињата со шеќер и мед и печете ги во рерна на 150°C 10 до 20 минути. Здрава и пред сѐ, одржлива закуска!

Јадењето киви со кора бара малку ментално прилагодување, но придобивките се многубројни и на крајот само треба да се навикнете. Затоа, следниот пат, само осмелете се да гризнете киви – вашето тело ќе ви биде благодарно.