Вкусна салата за постудени денови

Фото: Pexels
66

Оваа зимска салата не само што ќе е вкусна, туку има и здравствени придобивки за вашиот дигестивен систем, за срцето, очите и имунитетот

Можеби кога ќе го слушнете зборот салата, прво нешто што ви паѓа на памет е чинија полна со зеленило, меѓутоа, особено во овој период и постудено време, можеме да си поиграме со разни бои и варијации на овој оброк, кој не мора да биде воопшто едноличен.

Всушност, ова е вистинската можност дополнително да го зацврстите телото со топлата варијанта на салата збогатена со различни намирници карактеристични за есенскиот период.

Предлагаме да ги додадете следните состојки во салатата:

1 мала батернат тиква
2 јаболка, сечкани
половина главица црвен кромид, сечкан
90 гр прокељ, исечкан на четвртинки
2 лажици кокосово масло
30 гр здробено козјо сирење
1/4 лажичка кардамон
Сечкан магдонос (по желба како гарнир)
Сол и црн пипер по вкус
Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 °C.

Излупете ја тиквата, исечете ја на половина и извадете ги семките. Исечете ја на парчиња.

Јаболката исечкајте ги на парчиња, а прокељот на четвртинки.

Во тепсија измешајте ги тиквата, јаболката, зеленчукот, кромидот, кокосовото масло, кардамонот, солта и биберот, а можете да додадете и други зачини по желба.

Смесата се пече 45 минути.

Кога салатата е готова, извадете ја и оставете ја да се излади околу пет минути.

Послужете ја во чинија, а одозгора наросете козјо сирење и украсете со магдонос.

    Нутриционистичко богатство

    Состојките на оваа салата не само што се вкусни, туку и благотворно делуваат на нашиот организам, обезбедувајќи му многу витамини и минерали и заштитувајќи го од многу болести.

    Тиквата е богата со растителни влакна кои го поттикнуваат здравјето на дигестивниот систем.

    Исто така е богата со бројни витамини како А и Ц кои го поддржуваат здравјето на очите и имунолошката функција, обезбедува минерали и антиинфламаторни омега-3 масни киселини. Нејзиното редовно консумирање може да помогне во намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол.
    Прокељот е хранлив зеленчук богат со витамини А, Б, Ц, Е и К, а содржи и бројни минерали како што се калиум, железо, магнезиум, манган, бакар и калциум.

    Познат е по своите соединенија кои се борат против ракот, како што се глукозинолатите и помагаат во подобрување на здравјето на срцето со намалување на воспалението и нивото на холестерол.
    Јаболката се богати со влакна, особено пектин, кој го поддржува здравјето на дигестивниот систем. Исто така, јаболката се богати со антиоксиданти како кверцетинот, кој може да го намали воспалението и да го подобри здравјето на срцето.
    Црвениот кромид содржи и кверцетин, антиоксидант кој помага во намалување на воспалението и го поддржува здравјето на срцето, а има антибактериски својства и е добар извор на витамин Ц, кој го зајакнува имунолошкиот систем.
    Кокосовото масло е богато со триглицериди со среден ланец, што може да обезбеди брз извор на енергија и може да го зајакне метаболизмот. Исто така, има антибактериски и антигабични својства, поддржувајќи го здравјето и имунитетот на кожата.
    Козјото сирење полесно се вари од кравјото и е богато со протеини, калциум и здрави масти, а содржи и пробиотици кои го поддржуваат здравјето и варењето на цревата.
    Сушените плодови од кардамон имаат освежителен вкус на лимон кој потсетува на еукалиптус. Кардамонот е зачин со антиоксидантни и антиинфламаторни својства, може да помогне за подобрување на варењето и го поддржува здравјето на срцето. Се користи и за забоболки, инфекции на непцата, настинки, болки во грлото, кашлица и воспаление на респираторниот тракт и очните капаци.