Чиа семето помага при гастритис: Седум едноставни начини да го избегнете овој проблем

Фото: Freepik
282

Чиа семките се богати со полифеноли, антиоксиданти и омега-3 масни киселини и имаат потенцијал да го ублажат воспалението во желудникот и да обезбедат олеснување при гастритис.

Чиа семето, познато по своето богатство со хранливи материи, најчесто се поврзува со губење на тежината поради неговата висока содржина на влакна, кои обезбедуваат чувство на ситост.

Меѓутоа, овие семиња можат значително да придонесат за здравјето на дигестивниот систем.

Чиа семките се богати со полифеноли, антиоксиданти и омега-3 масни киселини и имаат потенцијал да го ублажат воспалението во желудникот и да обезбедат олеснување при гастритис.

Што е гастритис?

Гастритис е воспаление и иритација на слузницата на желудникот со симптоми како што се болки во стомакот, варење, надуеност и чувство на тежина.

Според Националната здравствена служба на Велика Британија, тој може да доведе и до често подригнување и надуеност. Причините за оваа состојба вклучуваат инфекција со Helicobacter pylori, прекумерна употреба на антиинфламаторни лекови како што се аспирин и ибупрофен, прекумерно внесување алкохол и високи нивоа на стрес.

Чии семе и гастритис, како помагаат?

Чиа семињата можат да бидат од голема помош за луѓето кои страдаат од гастритис.

Еве на кој начин:

Го намалуваат воспалението

Семето содржи омега-3 масни киселини, кои имаат изразени антиинфламаторни својства.

Според истражувањето објавено во списанието на Американскиот колеџ за исхрана, овие масни киселини можат да помогнат да се намали воспалението на слузницата на желудникот и да се ублажат симптомите на гастритис.

Ја подобруваат рамнотежата на цревната флора

Благодарение на растворливите и нерастворливите влакна, кои придонесуваат за рамнотежа помеѓу добрите и лошите бактерии во цревата.

Растворливите влакна делуваат како пребиотици, хранејќи ги корисните бактерии во цревата, што може да ги намали непријатноста и воспалението.

Богат извор на антиоксиданти

Чиата е богата со антиоксиданти, вклучувајќи полифеноли, кверцетин и розмаринска киселина. Овие антиоксиданти го намалуваат оксидативниот стрес, што може да придонесе за олеснување на гастритисот, според истражувањето објавено во списанието Molecules.

Како да се користат семињата?

Еве неколку едноставни начини да ги вклучите овие семиња во вашата исхрана:

Чиа вода: Измешајте 1-2 лажички чиа семе со шише вода и пијте во текот на денот. По желба додадете малку сок од лимон или ѓумбир за освежување
Освежителен пијалок од нане: додадете ги овие семки и листови од нане во вода за лесен и освежителен пијалок
Чиа со кокосова вода: Измешајте ги семките со кокосова вода за да ја неутрализирате стомачната киселина
Чиа со сок од алое вера: Алое вера благотворно делува на желудникот, а во комбинација со чиа дополнително ги намалува иритацијата и непријатноста.
Чиа пудинг: Измешајте ги чиа семките со млеко од растително потекло, ставете го во фрижидер преку ноќ и додадете овошје како банана за вкусен појадок.
За посипување: Додајте ги во салати, јогурт или смути
Замена за јајца: Измешајте две лажички чиа семки со вода и користете како замена за јајца во рецептите

Кога е најдобро време за консумирање чиа семиња?

Можете да ги земате во секое време од денот, но се препорачуваат наутро, на празен стомак. Нивната висока содржина на влакна и вода помагаат да се забрза метаболизмот и да се помогне во варењето.

Препорачаната дневна количина е до две лажички, но започнете со помали количини за да избегнете потенцијални дигестивни проблеми поради високата содржина на влакна.