Дали ги плакнете конзервираните мешунки?

Фото: Pexels
267

Плакнењето не ги намалува клучните хранливи материи во мешунките, кои остануваат хранливо богати.

Конзервираните мешунки се вообичаена намирница во оставата, а исто така се едноставен начин за зголемување на внесот на хранливи материи.

Сепак, експертите препорачуваат да одвоите малку време за да ги исплакнете зрната пред да ги користите бидејќи тоа може да обезбеди подобри кулинарски и хранливи придобивки.

Зошто треба да се плакнат конзервираните мешунки?

Плакнењето на конзервираните мешунки може да го подобри вкусот и текстурата на оброкот со контролирање на количината на сол и течност што ја додавате.

Покрај тоа, плакнењето може да ја намали содржината на натриум и потенцијално да го олесни варењето.

Конзервираните мешунки често содржат високо ниво на натриум, кој се користи за зачувување и подобрување на вкусот. Во зависност од брендот, половина шолја мешунки може да содржи од 80 до 400 мг натриум. Плакнењето на мешунките може да отстрани до 40% од натриумот, според зборовите на регистрираната диететичарка Ејми Дејвис за Health.

Ова исто така ја отстранува скробната течност што може да влијае на вкусот и текстурата на јадењето.
Плакнењето на мешунките може да помогне и во намалување на надуеноста и гасовите.

Мешунките припаѓаат на група на намирници познати како FODMAP, кои содржат јаглехидрати кои можат да предизвикаат дигестивни проблеми кај некои луѓе.

Иако плакнењето може да отстрани некои од овие соединенија што предизвикуваат гасови, доказите се ограничени. За поефективно решение, експертот Кети Вилбур препорачува натопување на сувите мешунки преку ноќ, што дополнително ги намалува овие соединенија.


Совети за готвење за подобра сварливост
Ако надуеноста е проблем, натопувањето и готвењето на сувите мешунки се најефективните начини за намалување на дигестивните пречки.

Готвењето на мешунките во експрес лонец или додавањето состојки како ким или ѓумбир исто така може да ја подобри сварливоста.

Недостатоци на плакнењето

Постојат ситуации во кои би можеле да ја задржите течноста од конзервираните мешунки.

На пример, аквафабата од конзервиран наут често се користи како веганска замена за белките од јајца, а течноста може да се користи и за згуснување на супи и чорби или за додавање натриум во јадењата.

Сепак, плакнењето генерално се препорачува за да се намали внесот на натриум и да се подобри варењето, без да се загрозат хранливите придобивки од мешунките.

Нутритивна вредност на конзервираните мешунки
Плакнењето не ги намалува клучните хранливи материи во мешунките, кои остануваат хранливо богати.

Мешунките се богати со влакна, протеини и есенцијални микронутриенти како што се фолати, железо, калиум, магнезиум и фосфор.

Овие хранливи материи го поддржуваат дигестивното здравје, го регулираат нивото на шеќер во крвта и придонесуваат за целокупниот метаболизам, имунолошкиот систем и здравјето на срцето. Влакната во мешунките, исто така, поттикнуваат редовно празнење и ги хранат корисните бактерии во цревата.

Сепак, конзервираните мешунки содржат соединенија како што се фитати и лектини, кои можат да ја намалат апсорпцијата на одредени хранливи материи и потенцијално да предизвикаат дигестивни пречки. Плакнењето може да помогне да се ублажат овие ефекти.