Најважниот протеин што треба да го јадете за да го намалите холестеролот
Кога станува збор за управувањето со холестеролот, храната што ја јадеме може да игра значајна улога за целокупно здравје на срцето. Сепак, постои еден протеин кој се издвојува како вистински моќник за намалување на холестеролот, а тоа е оревот.
Благодарение на нивниот исклучителен хранлив профил, оревите се издвојуваат како еден од најдобрите протеини за намалување на холестеролот. Нивните растителни протеини, влакна, омега-3 масти и антиоксиданти здрави за срцето делуваат на намалување на лошиот ЛДЛ холестерол додека го зголемуваат добриот ХДЛ холестерол.
Покрај тоа, имаат природно низок процент на заситени масти кои го зголемуваат холестеролот.
Исто така помагаат во одржување на здрави цревни бактерии, кои исто така се поврзани со поздрави нивоа на холестерол.
Оревите се толку корисни што истражувањата покажале дека јадењето 30 до 60 грама од овие вкусни јаткасти плодови дневно во текот на две години го намалува вкупниот холестерол и ЛДЛ холестеролот за приближно 4%.
Зошто е важно да се одржува здраво ниво на холестерол?
Високото ниво на штетен ЛДЛ холестерол може да доведе до таложење на наслаги во артериите, зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, вели диететичарот Венди Базилијан.
Спротивно на тоа, ХДЛ, таканаречениот „добар“ холестерол, помага да се исчисти вишокот холестерол од крвотокот.
Што ги прави оревите толку вреден додаток во исхраната за намалување на холестеролот?
Тоа не е една или две хранливи материи. Тоа е целиот нивен нутриционистички пакет, вели регистрираната диететичарка Саманта Де Вито.
Протеин од растително потекло здрав за срцето
Околу 30 грама ореви обезбедуваат 4 грама протеини. Тоа можеби не звучи многу, но истражувањата покажаа дека консумирањето повеќе протеини од растенија (како што се јаткастите плодови) може значително да го намали ризикот од развој на срцеви заболувања.
Една од причините може да биде тоа што протеините од растително потекло имаат помалку заситени масти, кои го зголемуваат холестеролот.
Иако овие јаткасти плодови содржат прилично количество вкупни масти (приближно 19 грама на порција од 30 грама), само 2 грама од нив се заситени масти, што ги прави одличен избор ако внимавате на вашиот холестерол.
Изненадувачки извор на влакна
Кога мислите на влакна, јаткастите плодови можеби не се првата храна што ќе ви падне на ум. Сепак, со 2 грама влакна на 30 г, оревите се вкусен начин да додадете повеќе храна богата со растителни влакна во вашата исхрана која може да помогне во контролата и намалувањето на холестеролот.
Влакната во оревите помагаат во намалување на нивото на холестерол со врзување за холестеролот во дигестивниот систем и помагање во неговото излачување. Ова, пак, ја намалува количината на холестерол апсорбирана во крвотокот, вели Де Вито.
Полн со здрави незаситени масти
Оревите се преполни со, не еден, туку два вида полинезаситени масти здрави за срцето.
Првата е алфа-линолеинска киселина. Оваа полинезаситена маст игра клучна улога во липидниот метаболизам помагајќи да се отстрани ЛДЛ холестеролот од телото.
Тоа го прави со активирање на ЛДЛ рецепторите на нашите клетки, охрабрувајќи ги да ги проголтаат и отстрануваат ЛДЛ честичките од крвотокот.
Ако тоа не е доволно, оревите се одличен извор на алфа-линоленска киселина (ALA) за здраво срце. Оваа растителна омега-3 маст се покажа дека поволно го регулира ЛДЛ холестеролот и триглицеридите кај возрасни и деца.
Полн со антиоксиданти
Овие вкусни јаткасти плодови се богати со полифеноли, корисни растителни соединенија кои се поврзани со подобро здравје на срцето. Полифенолите се антиоксиданти кои работат на неутрализирање на штетните слободни радикали, намалувајќи го оксидативниот стрес кој може да ги оштети клетките и ткивата.
Со борбата против воспалението, клучен двигател на многу хронични состојби, вклучително и кардиоваскуларни болести, полифенолите помагаат да се подобри целокупната функција на срцето.
Поддржете го здравјето на цревата
Утврдено е дека оревите имаат позитивен ефект врз здравјето на цревата преку промовирање на растот и активноста на корисни цревни бактерии. Ова се микроби кои играат витална улога во одржувањето на целокупното здравје преку помагање на варењето, поддршка на имунолошкиот систем, па дури и придонесување за метаболичките процеси во телото.
Истражувањата сугерираат дека биоактивните соединенија во јаткастите плодови, како што се влакната и полифенолите, обезбедуваат поволна средина што им помага на вашите добри цревни бактерии да напредуваат.
Ова не е само охрабрувачка вест за вашето дигестивно здравје. Тоа е исто така добро за вашето срце бидејќи поголем број на одредени корисни цревни бактерии се поврзани со пониски нивоа на холестерол.