5 причини зошто овој зеленчук е спас за нашето тело: Го намалува апетитот, но и ја поттикнува синтезата на колаген

Фото: Freepik
95

Еден зеленчук често неправедно се занемарува на листите на здрави намирници, но неговиот разновиден нутритивен состав е многу валидна причина за секојдневно консумирање.

Иако не е толку популарен, бело-зелениот зеленчук кој изгледа како корен и има зелени стебла и листови е исклучително здрав и богат со хранливи материи.

Погодувате – тоа е анасон. Иако не се споменува често како составен дел од здравата и урамнотежена исхрана, неговиот нутритивен состав секако сугерира дека треба да биде, пишува Good Food.

Порција од 80 г анасон содржи:

10 kcal / 40 kJ
0,7 г протеин
0,2 г маснотии
1,4 г јаглени хидрати
2,6 г влакна
352 мг калиум
34 мцг фолати
112 мцг каротин

Ова се 5 здравствени придобивки што ни ги носи анасонот.

Извор на избалансирани растителни соединенија


Сите делови на анасонот се богати со растителни соединенија кои имаат вредни заштитни својства. Тие вклучуваат хлорогена киселина, лимонен и кверцетин – студиите покажуваат дека оние кои уживаат во исхраната богата со растителни соединенија како овие имаат помал ризик од хронични состојби како срцеви заболувања, дебелина и дијабетес тип 2.

Помага за здравјето на срцето

Добар извор на влакна, како и хранливи материи здрави за срцето, како калиум и фолна киселина, значи дека зеленчукот како анасон може да го поддржи здравјето на срцето. Како резултат на тоа, се чини дека обилен внес во исхраната го намалува крвниот притисок и може да го контролира холестеролот.

Го стимулира производството на колаген

Анасонот содржи бета-каротин (кој се претвора во витамин А во телото) и витамин Ц, хранлива материја важна за производство на колаген и обновување на ткивото. И двете од овие хранливи материи играат важна улога во одржувањето на здрава кожа, како и на слузницата која го штити респираторниот тракт.

Делува противвоспалително

Богати со антиоксидантни хранливи материи како витамин Ц и растителни флавоноиди како кверцетинот, анасонот во концентрирана форма (екстракт од семе од анасон) може да помогне во намалување на воспалението.

Може да помогне при контрола на тежината

Нискокалоричен, но полн со вкус, анасонот е корисна состојка што треба да се вклучи во планот за управување со тежината. Исто така, содржи соединение наречено анетол, кое има својства за потиснување на апетитот, што значи дека консумирањето анасон пред јадење (на пример како чај) може да биде корисно ако имате проблем со вишокот килограми.