Здравиот и балансиран начин на живот може да го одржи здравото ниво на холестерол и да спречи срцеви заболувања, а кардиолозите се согласуваат дека овие 5 навики во исхраната се клучни.
Навиките во исхраната кои промовираат севкупно добро здравје и губење на тежината се исти како оние кои можат да го подобрат профилот на холестеролот и да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести.
Кардиолозите се согласуваат дека одредени аспекти на животниот стил се клучни за здравјето на срцето и ставаат посебен акцент на еден од нив, според Eat This, Not That.
Ова се 5 клучни навики во исхраната вообичаени кај луѓето кои го намалиле холестеролот на здрави нивоа.
Овесна каша за појадок
„Имам семејна историја на висок холестерол, па затоа сум свесна за мојата исхрана и успеав да го задржам мојот холестерол во здрав опсег без никакви лекови“, вели нутриционистката Кристина Лабони. Нејзиниот главен појадок е овес.
„Овесната каша содржи растворливи влакна, еден вид влакна кои помагаат да се намали ЛДЛ холестеролот во крвта“, вели таа.
Студиите покажале дека три до четири грама растворливи влакна дневно помагаат да се намали ЛДЛ холестеролот за речиси 10%.
Избегнување на слатки пијалаци
Создавањето навика да избегнувате пијалаци засладени со шеќер како газирани пијалаци, коктели со сокови и слатки чаеви и кафиња, може да ви помогнат за нивото на холестеролот.
Една 12-годишна студија во Journal of theAmerican Heart Association, во која учествувале 6.000 учесници, покажала дека зголемената консумација на шеќер е поврзана со висок холестерол, вклучувајќи негативни промени во концентрацијата на добриот ХДЛ холестерол и триглицеридите. Според многу кардиолози, овој чекор е клучен за одржување на здравото ниво на холестерол.
Редовно консумирање на псилиум
„Слично на овесните снегулки и гравот, лушпите од псилиум се одличен извор на растворливи влакна, а растворливите влакна помагаат во намалувањето на холестеролот со врзување на холестеролот во цревата и со негово елиминирање при движењето на дебелото црево“, вели регистрираната диететичарка Вероника Роус.
Можете да измешате прашок од лушпа од псилиум во сок или други пијалаци за да создадете густ гел во цревата и да одржите чувство на ситост.
Меѓуоброк кој се состои од јаткасти плодови
Мастите се суштински дел од здравата исхрана, но одреден тип на масти наречени транс масни киселини се страшни за холестеролот.
Транс масните киселини кои се наоѓаат во пакуваната и високо преработената храна како колачиња, крекери, пржена храна, колачи и други печива со долг рок на траење го зголемуваат нивото на вкупниот и LDL холестеролот и го намалуваат добриот HDL.
Јатките, за разлика од нив, се полни со растителни верзии на омега-3 масни киселини здрави за срцето, за кои е докажано дека го намалуваат вкупниот холестерол и триглицеридите. Тие се и одлична закуска за задоволување на гладот.
Давање приоритет на здравите масти и протеините од растително потекло
Луѓето кои имаат понизок холестерол обично јадат повеќе растителни протеини како грав, мешунки и тофу наместо црвено месо, кое е богато со заситени масти.
Според Клиниката Мајо, заситените масти имаат тенденција да го подигнат нивото на ЛДЛ холестерол.