30 билки за 7 дена? На социјалните мрежи се шири предизвик за подобро варење

Фото: Freepik
68

Благодарение на социјалните мрежи, се прошири предизвикот наречен 30 билки неделно, кој ги поттикнува луѓето да јадат поразновидна храна од растителна основа – најмалку 30 билки неделно – за да го зголемат својот цревен микробиом и да го подобрат своето здравје.

Истражувањата покажаа дека консумирањето разновидна храна од растително потекло може значително да ја подобри разновидноста на цревниот микробиом – име за сите микроорганизми во цревата, кои играат важна улога во нашето здравје.

Не само што поголемиот и поразновиден микробиом го олеснува варењето на влакната и здравјето на цревата, тој е исто така поврзан со нормалната функција на мозокот и со тоа како нашето тело се бори против воспаленијата. Ја зголемува нашата отпорност на инфекции, ги балансира хормоните и ја намалува можноста за развој на болести на срцето и крвните садови и метаболички нарушувања.

Во цревата живеат 40 трилиони микроорганизми, а секој вид врши друга работа во телото и бара поинаков вид растителна храна. Колку поразновидна храна јадеме, толку подобро нашиот микробиом ќе ги извршува сите свои должности.

Затоа, вклучете што е можно повеќе свежо овошје и зеленчук во вашата исхрана.

30 растенија неделно
American Gut Project спроведе сеопфатна студија која покажа дека луѓето кои јаделе 30 различни намирници од растителна основа секоја недела имаат поразновиден цревен микробиом во споредба со оние кои јаделе само 10 растителни намирници или помалку неделно.

На социјалните мрежи се рашири нов, корисен предизвик наречен 30 билки неделно. Станува збор за предизвик кој ги поттикнува луѓето да јадат поразновидна храна од растителна основа, односно, најмалку 30 билки неделно, со цел да го зголемат својот цревен микробиом и да го подобрат своето здравје.

Што може да сметате како 30 растенија?
Зеленчук како што се боранијата, брокулата, карфиолот, прокељот, зелена салата, кељ, зелка, блитва, спанаќ, цикорија, блитва, моркови, целер, компири, слатки компири, цвекло, келераба, ротквица, пиперки, домати, шпароги, репка, тиквички, праз, кромид, лук…

Овошје како ананас, банани, јаболка, круши, сливи, урми, смокви, дињи, лубеници, праски, кајсии, грозје, цреши, јагоди, боровинки, малини, капини, рибизли, манго, папаја, киви…

Мешунките како грав, леќа, наут, соја, боб, грашок и кикиритки.

Интегрални житарки и псевдожитни култури како што се овес, јачмен, хељда, пченка, киноа, булгур и слично.

Јаткасти плодови како што се ореви, индиски ореви, ф’стаци, бадеми, лешници, но и чиа, лен, сусам, сончоглед, коноп и семки од тиква.

Билки како нане, босилек, власец, магдонос, коријандер, рузмарин и слично.