Ова е најдобриот зачин за нашето варење! Победува надуеност, запек и киселини, користете го почесто
Тој е природен лек за подобрување на варењето во многу култури.
Освен што го стимулира варењето и го забрзува метаболизмот, ајурведската медицина препознава и користи и други лековити својства на куминот. Се смета за добар сојузник кај срцеви заболувања, дијабетес, мачнини и хронични грозници. Некои истражувања исто така откриле можни антибактериски својства, како и дека може да помогне при епилепсија и рак.
Се користи за помош при губење на апетит, при дијареа, повраќање, едем и постпородилни потешкотии. Содржи големо количество железо, минерал кој на многу начини му помага на организмот и е главна компонента на хемоглобинот, кој го транспортира кислородот од белите дробови во сите клетки на телото и е дел од ензимите за преобразба на енергија и придвижување на метаболизмот и чувар на имунолошкиот систем.
Куминот може да помогне во намалувањето на киселините или при проблеми со желудочната киселина, бидејќи помага во регулирањето на рамнотежата на pH во желудникот.
Други зачини како ѓумбир, куркума и нане, исто така, можат да имаат корист за дигестивниот систем.
Некои истражувања сугерираат дека куминот може да помогне во контролата на тежината.
Чај за подобро варење
Чајот се препорачува за сите кои страдаат од гастроинтестинални заболувања. Делува на намалување на надуеноста, запек, гасови, подригнување и ги смирува симптомите на синдромот на иритабилно црево. Во овој случај, чајот треба да се пие после секој оброк и без засладувачи.
Една лажичка семки од кумин прелијте со 2,5 децилитри топла вода и оставете да отстои десетина минути. Процедете и пијте полека, во мали голтки.