Истражувањата покажуваат дека состојките во рибиното масло можат да го намалат крвниот притисок, а со тоа дополнително да ги заштитат крвните садови од оштетување. Меѓутоа, можно е рибиното масло да има интеракција со одредени лекови
Рибиното масло, богато со омега-3 масни киселини од морски извори, е еден од најважните природни сојузници во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања, а особено од атеросклероза – таложење на масни наслаги на ѕидовите на артериите, нивно стврднување и стеснување.
Како рибиното масло и Омега-3 масните киселини го намалуваат ризикот од фатални компликации кај срцевите пациенти
Омега-3 масните киселини, првенствено еикозапентаеновата киселина (EPA) и докосахексаеноичната киселина (DHA), имаат силно антиинфламаторно дејство. Тие го намалуваат хроничното воспаление со низок интензитет, кое сега се смета за еден од клучните механизми во развојот на атеросклероза. Со намалување на воспалителните маркери во крвта и стабилизирање на ендотелијалната функција (внатрешниот слој на крвните садови), омега-3 киселините помагаат да се зачува еластичноста и пропустливоста на артериите.
Една од најголемите мета-анализи, објавена во престижното списание Journal of the American Heart Association (JAHA), покажала дека редовното внесување на омега-3 киселини од морски извори (рибино масло) значително го намалува ризикот од срцев удар и фатални исходи кај пациенти со постоечки срцеви заболувања.
Атеросклерозата има јасни механизми на настанување, како влијание врз нив рибиното масло
Покрај тоа, рибиното масло влијае на голем број метаболички фактори кои играат улога во развојот на атеросклеротични промени:
Го намалува нивото на триглицериди (покачените триглицериди се поврзани со забрзан развој на наслаги во артериите, а рибиното масло докажано ги намалува нивните вредности)
Го зголемува HDL („добриот“) холестерол (овој тип на холестерол помага да се отстрани вишокот LDL – „лош“ холестерол од крвотокот)
Спречува агрегација на тромбоцити, што го намалува ризикот од згрутчување на крвта, важен фактор во развојот на срцеви и мозочни удари
Го намалува крвниот притисок, што дополнително ги штити крвните садови од оштетување.
Ризици и безбедност при употреба: За кого не е добро да ги зема овие суплементи?
Иако рибиното масло има многу корисни ефекти, не се препорачува за секого. Поради ефектот на разредување на крвта, луѓето кои користат антикоагуланси (како што се аспирин, варфарин или хепарин) треба да се консултираат со лекар пред да започнат со суплементација. Исто така, можни се интеракции со одредени лекови, како и несакани реакции доколку се земаат во прекумерни дози.
Доколку веќе конзумирате доволно количество масна риба преку исхраната, веројатно нема да ви требаат суплементи. Во сите други случаи, советувањето со нутриционист или лекар е најдобриот прв чекор.
Како правилно да го користите рибиното масло
Најефикасен начин да се добијат EPA и DHA е да се консумираат масни риби, како што се лосос, скуша, харинга или сардина, најмалку двапати неделно. За оние кои не сакаат риба или не консумираат доволно риба, додатоците за рибино масло се достапни во капсули или во течна форма, со наведените мерки на претпазливост.