Здрав, вкусен и домашен: Лебот од јаткасти плодови е леб на годината

Фото: Pexels
98

Крцкава кора, богат вкус и нутритивни вредности кои поддржуваат балансирана исхрана – овој леб е совршена комбинација од задоволство и здравје.

Ако го сакате мирисот на свежо печен леб, а внимавате и на вашата исхрана, имаме совршен рецепт за вас. Лебот од јаткасти плодови или Nut bread (Nussbrot), е прогласен за Леб на годината 2025, од страна на германскиот институт за леб (German Bread Institute). Станува збор за леб кој е направен од комбинација од брашно од спелта и разни јаткасти плодови, крцкав однадвор и богат одвнатре – вистинска сензација за непцето.

Но, овој леб не е само вкусен – тој е и одличен сојузник за поздрав начин на исхрана. Јаткастите плодови содржат здрави масти и протеини кои придонесуваат за подолго чувство на ситост, што ги прави идеален избор за секој што сака да ужива во оброците, а воедно да ги регулира апетитот и внесот на калории.

Гo имаме рецептот:

Состојки:

500 г брашно од спелта (тип 630)
1 пакетче сув квасец (7 г)
10 г сол
5 г сируп од агава (или мед)
300 мл млака вода
100 г сечкани јаткасти плодови (на пр. ореви, лешници, бадеми, бразилски ореви)
30 г семки од сончоглед
30 г семки од тиква
Подготовка:

Во голем сад, измешајте брашно од спелта, сув квасец, сол и мед. Додадете млака вода и замесете тесто. Додадете ги оревите и семките, добро распределувајќи ги низ тестото. Покријте го тестото со крпа и оставете го да отстои на топло место околу 1 час – додека не се дуплира во големина.

Загрејте ја рерната на 200 °C. На набрашнета површина замесете го тестото, обликувајте го во саканата форма и ставете го на плех обложен со хартија за печење. Печете 30-35 минути, додека не добие златно-кафеава боја. Оставете да се излади на решетка за жици.