Додека повеќето луѓе помислуваат на вкусни ќебапи и раженчиња кога ќе помислат на скара, ние предлагаме зеленчук. Вкусно е, нискокалорично и не бара многу време за подготовка.
Печењето на скара не мора да значи прејадување, нездрава храна и многу калории. Скарата може да биде вкусен и здрав оброк. Додека повеќето луѓе помислуваат на вкусни ќебапи и раженчиња кога ќе помислат на скара, ние предлагаме зеленчук. Вкусно е, нискокалорично и не бара многу време за подготовка.
Пред печење, премачкајте го зеленчукот со маслиново масло и лесно зачинете со сол и црн пипер, а по печењето, наросете со сечкан босилек, магдонос, оригано или рузмарин. Подолу ви даваме совети за тоа како најдобро да ги подготвите најпознатите видови зеленчук.
Домати и пиперки
Доматите се печат исклучително брзо. Една од неговите најважни состојки е ликопенот, кој добро толерира термичка обработка и ќе се задржи и по печењето. Ликопенот е неопходен за нашето тело бидејќи нè штити од болести на срцето и циркулаторниот систем. Исечете го доматот на половина или на подебели парчиња и печете до три минути.
Можете да ја исечете пиперката на половина по должина и да ја испечете по пет минути од секоја страна. Ако сакате да бидете покреативни, ставете ги парчињата пиперка на стапче за ражен и печете ги на скара од секоја страна три до пет минути. Пиперките се богати со витамин Ц, што е важно бидејќи ја зголемува отпорноста на телото на вирусни и бактериски инфекции, вклучувајќи ги и алергиите. Иако витаминот Ц не толерира термичка обработка, по кратко печење, одредена количина сепак ќе се задржи.
Печени печурки
Печурките, иако не се класифицирани како зеленчук, имаат одличен вкус кога се прават на скара. Исечете го стеблото и ставете ги капачињата директно на скарата, а потоа печете ги осум до десет минути од секоја страна. Печурките се нискокалорична храна и содржат многу витамини од групата Б и протеини. Витаминот Б е неопходен за нормално функционирање на телото.
Исечете ги тиквичките на половина и печете ги секоја половина од двете страни по пет минути. Можете да ставите поголеми парчиња на ражен или да ги исечете на прстени. Тиквичките содржат многу калиум, што значително влијае на функционирањето на срцевиот мускул и на надразливоста на целиот мускулен и нервен систем.
Модриот патлиџан се сече на половина и секоја половина се пече на скара од двете страни по пет минути. Има исклучително малку калории и висока содржина на растителни влакна, па затоа го олеснува варењето и го чисти телото. За да спречите модриот патлиџан да стане горчлив, посолете го пред печење и оставете го да отстои 30 минути. Солта ќе ја извлече горчината.