Евтина намирница која ги чисти цревата како правосмукалка

Фото: Pexels
153

Иако не е толку популарно како кефирот или грчкиот јогурт, киселото млеко и натаму го заслужува своето место на прехранбената сцена поради низата вредни хранливи состојки што ги нуди.

Киселото млеко го добиваме со интеракција на млечнокиселински бактерии и квасни габи. Не е тешко да се направи, а квалитетот и вкусот зависат од количината на млечна маст. Еднаквата содржина на масти, јаглехидрати и протеини е одговорна за добар нутритивен профил.

Киселото млеко има висока содржина на калциум. Многу е важно да го вклучите во вашата исхрана ако сте склони кон остеопороза, имате кршливи нокти или имате лоши заби. Придобивките се големи, првенствено за дигестивниот систем, бидејќи млечната киселина, неопходна за закиселување на млекото, ја менува структурата на чистите масти и протеини. Нашиот дигестивен систем потоа ги вари полесно.

Овој традиционален млечен производ се прави со ферментирање на непастеризирано млеко и е препознатлив по својот карактеристичен кисел вкус. Овој вкус се должи на супстанции произведени за време на ферментацијата – главно млечна и оцетна киселина, етанол и јаглерод диоксид.

Киселото млеко е одличен природен пробиотик

Со вклучување на киселото млеко во вашата секојдневна исхрана, вие обезбедувате важни минерали како што се магнезиум, калиум и калциум, како и витамини Б, А, Д и К. Освен што е хранливо богато, киселото млеко има и ниска калорична вредност – во просек само 50 kcal на 100 грама – и низок гликемиски индекс, што го прави одличен избор за луѓе кои внимаваат на исхраната.

Киселото млеко е одличен природен пробиотик. Млечнокиселинските бактерии имаат корисен ефект врз цревната микрофлора – тие ја стимулираат функцијата на цревата, го олеснуваат варењето и помагаат во регенерацијата на слузницата на дигестивниот систем. Исто така, редовното консумирање го зајакнува имунолошкиот систем.

Нутриционистите често истакнуваат дека киселото млеко делува како „правосмукалка за цревата“. Го стимулира лачењето на дигестивните сокови, го ублажува запекот, а може да помогне и во согорувањето на мастите – што го прави одличен додаток во исхраната за оние кои сакаат да ја регулираат својата тежина.

Нутриционистите препорачуваат чаша кисело млеко на празен стомак наутро, пред кафето, со додавање на една лажица мед. Сепак, иако го сакаме во неговата оригинална форма, без разлика дали е одвоено од другите намирници или комбинирано со нашите омилени, киселото млеко е најкорисно во оваа мешавина: кисело млеко, краставица, малку лук, малку сол и вода.

Иако киселото млеко нема сериозни контраиндикации, не се препорачува за деца под 10 месеци. Добрата вест е дека често може да го консумираат луѓе со нетолеранција на лактоза, бидејќи ферментацијата значително го намалува овој млечен шеќер. Сепак, како и со сè, важно е да се консумира умерено – особено ако не сте навикнати на ферментирани производи, бидејќи прекумерните количини можат да предизвикаат благи дигестивни тегоби.

Губење на тежината со кисело млеко

Можете да ослабнете со кисело млеко, но тоа обично се става во контекст на екстремно рестриктивни диети, што не е добро за телото. Напротив, може да биде опасно.