Првиот подводен ресторан во Европа што го одзема здивот

Фото: Приватна архива (Facebook/Under)
133

Дали некогаш сте посакале да вечерате опкружени со океан, додека подводниот свет ве опкружува во сета своја убавина?

Во Норвешка, на самиот југ од островскиот брег, се наоѓа Under, првиот подводен ресторан во Европа, но и место каде што науката, архитектурата и гастрономијата се спојуваат на сосема уникатен начин.

Проектот на познатото норвешко архитектонско студио Snøhetta се наоѓа точно таму каде што се судираат северните и јужните бури, во динамична и недопрена морска природа. Тука, во мешавина од солена и свежа вода, изобилува биодиверзитетот, што го прави ресторанот совршено место за истражување и славење на дивиот подводен свет.

Оаза на мир
Името Under на норвешки значи под, но и чудо и токму тоа чувство го овозможува овој монолит од 34 метри, полупотопен во морето, сместен пет метри под нивото на морето. Дебелите бетонски ѕидови на куќиштето полека ќе станат вештачки гребен што привлекува морски организми како што се ракчиња и алги, спојувајќи ги архитектурата и природата во совршена симбиоза.

Внатрешноста на ресторанот плени со својот топол и пријатен амбиент, ѕидови со дабови панели, текстилни панели на таванот што ги имитираат нијансите на зајдисонце над морето, а мирната атмосфера заштитена со дебели бетонски ѕидови создава оаза на мир далеку од турбулентните временски услови на површината.

Единствено искуство
Ресторанот сместува од 35 до 40 гости кои уживаат во врвно кулинарско искуство под вода.

Главен готвач е данскиот мајстор Николај Елитсгард, кој со тим од 16 врвни готвачи, ги спојува локалните, одржливи состојки и меѓународната гастрономска извонредност. Секој залак тука раскажува приказна за морето и природата, а подводниот амбиент додава дополнителен вкус на ова уникатно искуство.

Покрај тоа што е гастрономски бисер, Under е и научен центар за проучување на морскиот свет. Ресторанот е опремен со камери и истражувачка опрема што го следат однесувањето на морските организми и помагаат во разбирањето на нивната разновидност и популација. Ова поттикнува одржливо управување со природните ресурси, што го прави овој проект уште позначаен за иднината.

Визуелниот идентитет и дигиталното искуство на „Under“ се исто така дело на „Snøhetta“, а совршенството на деталите ја одразува филозофијата на целиот проект – почитување на природата и уметноста, иднината и традицијата.

Ако барате искуство кое ги поместува границите и нуди вистинска мешавина од луксуз, природа и иновација, „Under“ е вистинското место и еден од најимпресивните ресторани во светот.