Хумусот е популарен намаз што, со неколку едноставни трикови, можете да го направите уште повкусен, подолготраен и полесен за чување и сервирање
Хумусот е кремаст намаз, сакан поради неговата богата арома и хранлива вредност. Сепак, за да се одржи неговата свежина и текстура, важно е правилно да се подготви, правилно да се чува и, доколку е потребно, да се замрзне.
Како да ја подобрите подготовката на хумусот?
За мазна и воздушеста текстура, користете варен или конзервиран наут што е мек. За дополнителна кремавост, се препорачува да се отстранат мембраните од наутот, иако е потребно малку повеќе време за тоа, резултатот се исплати. Користењето квалитетен таан, свеж сок од лимон, лук и маслиново масло му дава на хумусот богат и избалансиран вкус.
Додавањето малку ладна вода додека ги блендирате состојките помага да се постигне полесна, попенеста текстура.
Замрзнување на хумус
Доколку ви остане хумус по забава или вечера, замрзнувањето е одлично решение, но со неколку важни правила. Хумусот најдобро се чува во замрзнувач до четири месеци, иако се препорачува да се консумира во рок од два месеци за најдобар вкус и текстура.
Најдобриот начин за замрзнување на хумусот е да го распоредите во силиконски сад или во помал сад и да ја покриете површината со тенок слој маслиново масло, што ќе спречи сушење. Потоа е важно садот цврсто да се затвори и да се стави во пластична кеса за да се избегне формирање мраз и да се одржи свежината. Обавезно означете го датумот на замрзнување за да знаете кога е најдобро да го користите.
Одмрзнување и обновување на хумусот
За одмрзнување, најдобро е хумусот да се пренесе од замрзнувачот во фрижидер преку ноќ. Иако вкусот обично останува ист, текстурата може да стане зрнеста или водена. За да го „оживеете“, само ставете го во микробранова печка неколку секунди и додадете малку маслиново масло, а потоа добро измешајте сè, ова ќе му ја врати оригиналната кремавост.
Важно е да се напомене дека одмрзнатиот хумус не треба повторно да се замрзнува и треба да се консумира во рок од пет дена.
Кога ќе мора да го фрлите?
Ако хумусот има кисел или непријатен мирис и вкус, ова е сигурен знак дека повеќе не е добар за употреба. Свежиот хумус треба да има арома на лимон, јаткасти плодови или лук. Исто така, ако забележите зелени или црни точки (можна мувла) или површината е сува, тврда или лушпеста, време е да го фрлите.