Пијалаците што се на работ на замрзнување предизвикуваат повеќе штета отколку корист. Поради големите температурни разлики, тие ги оштетуваат деловите од телото со кои доаѓаат во контакт и на долг рок предизвикуваат оштетување на површинското ткиво на дигестивниот тракт, создавајќи простор за останување на микроорганизми и можен развој на воспаление.
Зголемената телесна температура резултира со потење, што доведува до прекумерно губење на телесни течности, а дури и малите недостатоци на течности можат да предизвикаат физичка непријатност како што се намалена концентрација, гадење, вртоглавица или главоболка. Чувствителните луѓе исто така можат да развијат проблеми со циркулацијата, а децата, постарите лица и оние со ослабен имунолошки систем се особено подложни на дехидратација, предупредуваат експертите.
Препорачаниот дневен внес на течности зависи од неколку фактори како што се телесната тежина, возраста и нивото на физичка активност.
Покрај водата, потребата за внес на течности може да се задоволи и со цедени или ладно пресувани сокови од овошје и зеленчук, бистри супи, незасладени топли и ладни чаеви, негазирани пијалаци без шеќер или млеко.
Експертите советуваат да се избегнуваат пијалаци што содржат кофеин, теин и алкохол, како и засладени пијалаци, бидејќи тие го стимулираат излачувањето на течности од телото.
Доколку потењето е интензивно, изотоничните пијалаци се најдобри за брзо враќање на изгубените електролити.
Ледените пијалаци предизвикуваат повеќе штета отколку корист
Чувството на жед понекогаш не ја следи потребата на телото за вода, па затоа се препорачува да се пијат течности во редовни интервали, без оглед на чувството на жед.
Важно е да се избегнуваат многу ладни пијалаци кои можат веднаш да нè разладат, но исто така можат да доведат до стеснување на крвните садови, што го намалува губењето на топлина.
Ладните пијалаци го ладат само горниот дел од дигестивниот систем и брзо ја попримаат телесната температура, затоа не ја намалуваат температурата на целото тело.
Пијалаците што се на работ на замрзнување предизвикуваат повеќе штета отколку корист. Поради големите температурни разлики, тие ги оштетуваат деловите од телото со кои доаѓаат во контакт и на долг рок предизвикуваат оштетување на површинското ткиво на дигестивниот тракт, создавајќи простор за останување на микроорганизми и можен развој на воспаление.
За да ги надоместите изгубените течности и да се освежите, пијте вода и незасладен чај на собна температура.
Соодветната исхрана е исто така многу важна. Основата на таквата исхрана треба да биде овошјето, зеленчукот и храната со висока содржина на влакна. Масната и претерано зачинетата храна не се пожелни бидејќи создаваат чувство на тежина, го зголемуваат потењето и можат да предизвикаат дехидрација. Доволно внесување витамини и минерали е неопходно бидејќи тие се многу важни во текот на летото кога сме најмногу изложени на сонце. Витамините и минералите се важни за здравјето на кожата во лето кога ризикот од УВ зрачење е поголем.