Малку калории, многу витамини: Време е за пиперки, една на ден ќе ви биде доволна

Фото: Pexels
80

Имаат четири до пет пати повеќе витамин Ц од кое било цитрусно овошје

Тешко е да се замисли летото без пиперки, зеленчук кој доаѓа во три главни бои и многу повеќе сорти. Покрај интересните и богати вкусови, овој разновиден зеленчук нуди и бројни здравствени придобивки.

Богатство во плодот

За почеток, можеме да кажеме дека пиперките имаат ниска калорична вредност, само 20 калории на сто грама храна, и дека содржат околу 89 проценти вода. Од витамините, тие се најбогати со витамин Ц, а тука се и витамините Б, витамин Е и претходниците на витаминот А бета каротен и криптоксантин. Од минералите, калиумот е на прво место, а следуваат фосфор и железо.

Една средно голема црвена пиперка тежи околу 165 грама и обезбедува дури 170 проценти од препорачаната дневна доза на витамин Ц, што ја прави пиперката еден од најбогатите прехранбени извори на оваа есенцијална хранлива материја што игра клучна улога во нашиот имунолошки систем. Изобилството на витамин Ц во пиперките (240 милиграми на сто грама, што е четири до пет пати повеќе отколку во кое било цитрусно овошје) му помага на човечкото тело во апсорбцијата на нехемско железо, т.е. она од растителни извори, на пример од грав, леќа, лиснат зеленчук, интегрални житарки или од самите пиперки (една црвена пиперка содржи помалку од еден милиграм железо, на возрасните им требаат од осум до 18 милиграми дневно).

И против стареење

Средно голема пиперка бабура содржи и 14 проценти од дневната вредност на фолна киселина, т.е. витамин Б9, што е од витално значење за време на бременоста бидејќи обезбедува правилен развој на фетусот. Исто така, од неа можете да добиете 234 микрограми витамин А, што е прилично голем дел, ако знаете дека препорачаниот дневен внес за возрасни е од 700 до 900 микрограми (1300 микрограми за доилки). Витаминот А е особено важен за силен имунолошки систем и одржување на здравјето на кожата, а треба да се истакне и неговата улога во одржувањето на здравјето на очите. Истражувањата, исто така, покажуваат дека зголемениот внес на зеаксантин, каротеноид кој го има во изобилство во портокаловите и црвените пиперки, може да помогне во спречувањето на макуларна дегенерација, болест која влијае на централниот дел од мрежницата одговорна за централниот вид.

Просечната голема црвена пиперка содржи 346 милиграми калиум, што е околу десет проценти од препорачаниот дневен внес. И пиперките со други бои се исто така одличен извор на овој минерал, а лутите, како што се пиперките серано или халапењо, содржат двојно повеќе калиум по единица тежина. Дали можете да јадете толку за да добиете доволно калиум од нив е друго прашање, но дефинитивно треба да се погрижите за неговиот внес, бидејќи калиумот помага во одржувањето на здравјето на срцето со намалување на крвниот притисок и борбата против надуеноста со намалување на задржувањето на вода.

Зборувајќи за желудникот, да кажеме и дека пиперките можат да помогнат во варењето на храната, иако не се премногу богати со растителни влакна – тие зафаќаат околу два проценти од нивната тежина.

Многу состојки во пиперките од сите бои – витамин Ц, бета каротен и други каротеноиди, како што е ликопенот – имаат антиоксидантни ефекти. Благодарение на ова, покрај заштитата на кардиоваскуларното здравје и здравјето на очите, тие помагаат во заштитата на клетките на нашето тело од оштетувања предизвикани од слободни радикали, нестабилни соединенија кои се повеќе се создаваат под влијание на загадувањето, изложеноста на сонце, пушењето итн. Се верува дека антиоксидантите во исхраната придонесуваат за одржување на здравјето на кожата и го забавуваат појавувањето на знаци на стареење, како што се фини брчки, бледило, сувост и губење на еластичноста на кожата.

Пиперките од сите бои се богати со антиоксиданти кои го зајакнуваат имунитетот, го штитат кардиоваскуларното здравје и ги штитат нашите клетки од оксидативен стрес.

Може да се изедат премногу бабури

Иако пиперките бабури не се лути и се користат во готвењето на безброј начини, не треба да се претерува со нив. Како и другите омилени и многу често и обилно консумирани зеленчуци, како што се доматите, компирите или модрите патлиџани, пиперките исто така припаѓаат на семејството Solanaceae, т.е. односно, билки помошници чии алкалоиди, соединенија што ги штитат од секој што сака да ги јаде, исто така можат да им наштетат на луѓето. Нетолеранцијата кон пиперките е доста честа појава, што значи дека луѓето кои не можат да ги поднесат можат да изедат само неколку залаци пред да почувствуваат дигестивни и други воспалителни симптоми. Затоа би било добро да го ограничите внесот на една пиперка дневно, а доколку веќе сте почувствувале некои симптоми по јадењето пиперки или се сомневате во нетолеранција, разговарајте со вашиот лекар или нутриционист за тоа.

Три бои: зелена, жолта, црвена

Најчестите бои на пиперките се зелена, жолта и црвена, и тие всушност ја откриваат фазата на зрелост на овошјето. Други можни бои вклучуваат бела, боја на лаванда, темно виолетова, па дури и кафеава, во зависност од сортата. Незрелите плодови најчесто се зелени, ретко бледо жолти, но некои сорти остануваат зелени дури и кога овошјето е целосно зрело.

Ако се држиме до трите главни бои, кои често ги гледаме спакувани заедно во продавниците (и обично го избираме пакувањето во кое зелената пиперка е најмала), можеме да кажеме дека зелените пиперки се берат најрано, имаат најмалку сладост, малку се горчливи и имаат сличен вкус на другиот зелен зеленчук. Жолтите пиперки, вклучувајќи ги и оние што стануваат портокалови, имаат посладок вкус, но не се толку слатки како црвените пиперки. Црвените пиперки остануваат на растението најдолго, што им овозможува да достигнат целосна зрелост. Тие се најслатки, многумина би рекле и највкусни, и веројатно имаат вкус повеќе на овошје отколку на зеленчук.

Бабурите не содржат капсаицин

Бабурите се единствените членови на родот Capsicum кои не содржат капсаицин, хемикалијата што им ја дава лутината на пиперките и предизвикува чувство на печење во мукозните мембрани. Затоа тие добиваат нула поени на скалата Scoville Heat Units (SHU), која ја мери лутината на пиперките врз основа на концентрацијата на капсаицин. Сите други членови на родот содржат капсаицин, соединение поради кое имаат пикантен вкус, но има и некои здравствени придобивки, како што се ублажување на болките, заштита на клетките од оштетување и намалување на воспалението.