Како ги подготвувате компирите? Два начини да се намали ризикот од развој на дијабетес тип 2

Фото: Freepik
49

Јадењето три порции помфрит неделно го зголемува ризикот за 20 проценти, додека печените, варените или пире од компири не се поврзани со поголем ризик.


Нова студија на Универзитетот Харвард, заснована на податоци од повеќе од три децении, открила дека начинот на кој се подготвуваат компирите значително влијае на ризикот од развој на дијабетес тип 2.

Јадењето три порции помфрит неделно го зголемува ризикот за 20 проценти, додека печените, варените или пире од компири не се поврзани со поголем ризик. Студијата, исто така, покажува дека заменувањето на помфритот со зеленчук, ориз или интегрални житарки може да го намали ризикот од дијабетес до 19 проценти.

Врз основа на податоци собирани повеќе од три децении, начинот на кој се подготвуваат компирите игра значајна улога во ризикот од развој на дијабетес тип 2. Во текот од просечно 33 години, 205.000 учесници редовно известувале за нивната исхрана, вклучително и колку често јаделе печени, варени или пире од компири, помфрит и интегрални житарки, објавува The Healthy.

Печени и варени компири како поздрав избор

Речиси 22.300 луѓе развиле дијабетес тип 2 во тој просечен период од три децении. Утврдено е дека консумирањето три порции помфрит неделно го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2 за дури 20 проценти. Од друга страна, печените, варените или пире компирите не биле значително поврзани со ризикот од дијабетес тип 2.

Иако претходните студии покажале одредена поврзаност помеѓу компирите и дијабетесот тип 2, оваа студија „дава подлабок и посеопфатен увид, бидејќи разгледува различни видови компири, ја следи исхраната со децении и ги истражува ефектите од замена на компирите со друга храна“, вели водечкиот автор на студијата, д-р Сејед Мохамад Мусави, истражувач на Одделот за исхрана на Универзитетот Харвард.

Целосни житарки за намалување на ризикот од дијабетес

Студијата, исто така, открила дека изборот на зеленчук, ориз и цели зрна го намалува ризикот од дијабетес тип 2 за четири проценти. Најголема придобивка била забележана кај учесниците кои избрале интегрални житарки, за кои се покажало дека го намалуваат ризикот од дијабетес за 19 проценти.

– Пораката за јавното здравство овде е едноставна и моќна: Малите промени во нашата секојдневна исхрана можат да направат голема разлика во ризикот од дијабетес тип 2. Ограничувањето на компирите – особено помфритот – и изборот на здрави извори на јаглехидрати од интегрални житарки би можеле да помогнат во намалувањето на ризикот од дијабетес тип 2 кај целата популација, заклучил професорот по епидемиологија и исхрана на Универзитетот Харвард, д-р Валтер Вилет.