Едноставни промени во исхраната можат да помогнат во борбата против високиот притисок
Иако билките се природни, тоа не значи дека тие секогаш се сосема безопасни. Пред да земете какви било додатоци, консултирајте се со вашиот лекар, особено ако веќе земате лекови за крвен притисок.
Високиот крвен притисок е еден од најчестите здравствени проблеми денес, а покрај лековите и редовните прегледи, сè повеќе внимание се посветува на природните решенија. Бројни студии го потврдуваат она што традиционалната медицина го знае со векови – одредени билки можат да бидат сојузници во одржувањето на здравјето на срцето и крвните садови. Еве неколку природни средства кои можат да помогнат во намалувањето на високиот крвен притисок и одржувањето на здраво срце.
Лук
Тоа е природен лек за висок крвен притисок благодарение на алицинот – соединение кое ги опушта крвните садови и ја подобрува циркулацијата. Истражувањата покажуваат дека додатоците во исхраната со лук можат да го намалат и горниот (систолен) и долниот (дијастолен) крвен притисок, а исто така го намалуваат ризикот од срцев или мозочен удар. Екстрактот од зрел лук најдобро делува, а препораката е 2-3 свежи чешниња дневно.
Хибискус
Црвените цветови на хибискусот се претвораат во ароматичен чај кој е вистински еликсир за крвните садови. Антиоксидантите во хибискусот помагаат во ширењето на крвните садови и подобрувањето на циркулацијата. Студиите покажуваат дека само 1-3 чаши чај дневно можат да го намалат крвниот притисок речиси исто толку ефикасно како и послабите лекови.
Цимет
Покрај тоа што е миризлив зачин, циметот помага и во намалувањето на крвниот притисок. Неговите активни соединенија имаат антиинфламаторно дејство и ги опуштаат крвните садови. Особено се препорачува цејлонскиот цимет (за разлика од касија циметот, кој може да биде штетен во големи дози).
Тулси босилек
Ова свето растение во Индија е познато како сојузник против стрес, а помалку стрес значи поздрав крвен притисок. Покрај тоа, тулси содржи соединенија кои помагаат во опуштањето на крвните садови и намалувањето на воспалението. За разлика од обичниот босилек, кој е сладок, овој босилек има луткаст вкус и се користи за медицински цели, а не како зачин за готвење.
Кардамон
Малите, миризливи семки содржат антиоксиданти и антиинфламаторни супстанции кои ја подобруваат циркулацијата. Истражувањата покажуваат дека кардамонот може да го стимулира производството на азотен оксид, кој ги шири крвните садови.
Ѓумбир
Ѓумбирот е добро познато антиинфламаторно средство, а има и подеднакво силен ефект врз крвните садови. Го подобрува протокот на крв, ги опушта артериите и го намалува воспалението, што помага во регулирањето на крвниот притисок.
Куркума
Портокаловиот прав содржи куркумин, моќен антиоксидант кој го намалува оксидативниот стрес во крвните садови и ја зачувува нивната еластичност. Ова индиректно придонесува за намалување на крвниот притисок и подобра функција на срцето.
Сусам
Без разлика дали е во форма на семе или масло, сусамот е богат со здрави масти и антиоксиданти. Го стимулира производството на азотен оксид, кој ги шири крвните садови и го олеснува протокот на крв. Редовното консумирање на сусамово масло е докажано дека го намалува и горниот и долниот крвен притисок.
Ленено семе
Вистинска суперхрана за срцето – лененото семе содржи омега-3 масни киселини, влакна и антиоксиданти. Истражувањата покажуваат дека консумирањето мелено ленено семе секојдневно во текот на неколку недели може значително да го намали крвниот притисок.
Кој е најлесниот начин да ги внесете овие билки во вашата исхрана?
Додадете свеж лук во салати и чорби.
Пијте чај од хибискус или ѓумбир.
Поросете цимет, лен или сусам врз јогурт, овесна каша или смути.
Користете кардамон и куркума во готвењето.
Можете да најдете и тулси босилек како додаток во исхраната во продавниците за здрава храна.
Иако билките се природни, тоа не значи дека тие секогаш се сосема безопасни. Пред да земете какви било додатоци, консултирајте се со вашиот лекар, особено ако веќе земате лекови за крвен притисок. Исто така е важно да се придржувате до препорачаните дози, редовно да ги следите вредностите на крвниот притисок и да бидете внимателни за време на бременост и доење.