Дали и вие го фрлате најздравиот дел од киселото млеко?

Фото: Pexels
92

Многу луѓе ја фрлаат течноста што се појавува на површината од киселото млеко, а експертите откриваат дека всушност станува збор за сурутка, најздравиот дел, полн со протеини, калциум и пробиотици.

Консумирањето на кисело млеко и јогурт е лесен и брз начин да ја збогатите вашата исхрана со протеини и калциум.

Една порција обичен грчки јогурт може да има над 10 грама протеини и околу 111 милиграми калциум. Сепак, нутриционистите истакнуваат една честа грешка: многу луѓе ја фрлаат течноста што се наоѓа на површината од јогуртот, не сфаќајќи дека фрлаат важни хранливи материи.

„Треба да ја користите, а повеќето луѓе не ја користат“, објаснува нутриционистката Џесика Кординг.

Оваа течност, позната како сурутка, не е знак дека јогуртот е расипан; тоа е природен процес на ферментација. Културите додадени во млекото создаваат гел што се одвојува со текот на времето и се собира на површината.

Сурутката е всушност многу вредна: богата е со пробиотици, протеини, калциум, но и минерали како што се калиум, бакар, фосфор и цинк.

За да го извлечете максимумот од јогуртот, експертите препорачуваат едноставно повторно да ја промешате течноста во јогуртот, што ќе ви ги даде сите хранливи материи плус подобра кремаста текстура.

Ако не ви се допаѓа текстурата по блендирањето, можете да ја додадете сурутката во смути или да ја користите во рецепти, па дури и да ја замрзнете за подоцнежна употреба.

„Таа е целосно хранлива. Зошто би се откажале од нешто што може да ви користи?“, вели Џесика Кординг.