Заборавете на сувите сливи, имаме нов сојузник за варењето: Кивито ја зголемува фреквенцијата на столицата

Фото: Pexels
61

Потребни биле повеќе од 15 години истражување за да се покаже дека јадењето две зелени киви дневно (околу 200 грама пулпа) има позитивен ефект врз варењето.

Европската комисија официјално го одобри здравственото тврдење дека „консумирањето зелено киви придонесува за нормална функција на цревата со зголемување на фреквенцијата на столицата“. Зеленото киви стана првото свежо овошје одобрено од ЕУ, бидејќи Европската унија има исклучително строги правила кога станува збор за здравствени тврдења.

Долг пат до одобрување

На производителите на храна не им е дозволено да даваат официјални тврдења за односот помеѓу храната и здравјето без посебно одобрение од Комисијата. Во последните пет години, одобрени се само три здравствени тврдења, а во просек, едвај едно од осум поднесени апликации ја поминува научната евалуација од страна на Европскиот орган за безбедност на храната (EFSA).

Правилата се строги со причина: ЕУ сака да ги заштити потрошувачите од погрешни тврдења. Сите тврдења мора да бидат научно засновани, јасно формулирани и да не бидат погрешни. Некои од добро познатите одобрени тврдења вклучуваат дека: „Калциумот е неопходен за нормален раст и развој на коските кај децата“ и „Витаминот Ц придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем“.
Но, многумина сè уште чекаат во ред. На пример, пробиотиците сè уште немаат официјално признание бидејќи EFSA смета дека доказите се недоволно силни, па на јогуртот не смее да пишува „добар за цревата“, освен во многу специфични случаи поврзани со помагање при варење на лактозата. Сличното важи и за многу билни чаеви и екстракти, EFSA ја паузираше нивната евалуација уште во 2010 година. Само некои привремени тврдења, поднесени пред 2008 година, сè уште се во употреба под строги услови.

Зеленото киви ги поминало сите проверки

Одобрувањето на здравственото тврдење за зеленото киви доаѓа по апликацијата на Zespri International Limited од Нов Зеланд – најголемиот извозник на киви во светот, кој држи околу една третина од глобалниот пазар. Патот до одлуката не бил лесен. Потребни биле повеќе од 15 години истражување за да се покаже дека јадењето две зелени киви дневно (околу 200 грама пулпа) има позитивен ефект врз варењето. Во 2021 година, EFSA потврди причинско-последична врска помеѓу консумирањето зелено киви и одржувањето на редовно варење. По неколку измени во формулацијата на тврдењето, ЕУ се одлучи за формулација што јасно му кажува на потрошувачот дека кивито ја зголемува фреквенцијата на столицата.

Зеленото киви го содржи ензимот актинидин, за кој е докажано дека го подобрува варењето на протеините во желудникот и тенкото црево – тој е поефикасен од човечките ензими, особено за протеините од млеко, месо, риба, јајца и житарки. Исто така, содржи големи количини на влакна, што ги стимулира редовните столици, ја подобрува нивната конзистенција и го скратува времето потребно за да помине низ цревата. EFSA наведува дека зеленото киви има ниско ниво на FODMAP и не предизвикува значителна ферментација во цревата, што го прави погоден за луѓе со IBS и SIBO.

Препорачливо е да се јаде кора

Кората од киви е јадлива и всушност е многу здрава, иако многу луѓе не се свесни за ова или ја сметаат за непривлечна поради влакната на кората. Според нутриционистите и медицинските извори, јадењето киви со кора го зголемува внесот на влакна за околу педесет проценти во споредба со излупеното киви. Дополнителните влакна ја поддржуваат функцијата на цревата, а кората може да има пребиотски својства. Покрај тоа, кората е богата со витамини Ц и Е, полифеноли и флавоноиди, а содржи и магнезиум, фолна киселина, калиум и други корисни хранливи материи. Комбинацијата од витамин Ц и биоактивни супстанции во кората може да помогне во подобро искористување на железото од храната.