Краставицата е моќен сојузник за заштита на бубрезите и превенција од Алцхајмер

Фото: Unsplash
32

Краставицата хидрира, помага во варењето и регулирањето на холестеролот, го забавува стареењето, ги штити кожата и косата – тоа е она што го знаете за неа, но има и помалку познати, но многу важни здравствени придобивки

Краставицата е исклучително корисна хранлива намирница со моќни позитивни ефекти врз телото. Нејзиниот состав е речиси целосно без маснотии, а благодарение на огромниот процент на вода (околу 96 проценти) и занемарливата содржина на калории, таа е идеален избор за секој што сака да остане слаб или да следи посебни здравствени режими од здравствени причини.

Зошто краставицата е ризница на хранливи материи

Иако на прв поглед се состои речиси исклучиво од вода, краставицата е полна со вредни елементи. Покрај влакната што го олеснуваат варењето, содржи витамини Ц и К, значителни количини калиум, магнезиум и манган. Она што е помалку познато е дека краставицата припаѓа на овошјето, а не на зеленчукот.

Срцето и крвните садови под заштита на флавоноиди

Флавоноидите на краставицата имаат антиинфламаторни својства и помагаат во регулирањето на нивото на холестерол. Лабораториските студии покажуваат дека екстрактот од кора може да го намали шеќерот во крвта и да ги ублажи ефектите од дијабетес тип 2, благодарение на намалувањето на оксидативниот стрес, процес кој игра клучна улога во развојот на хронични заболувања.

Помалку позната придобивка – поддршка на здравјето на бубрезите

Поради високата содржина на вода и калиум, краставицата делува како природен диуретик. Научните студии сугерираат дека редовната консумација може да помогне во спречувањето на формирање на бубрежни камења и да ја олесни работата на уринарниот систем.

Скриени ефекти врз мозокот и нервниот систем

Исто така, помалку е познато дека краставицата содржи флавонол фисетин, супстанца која е поврзана со заштитата на функцијата на мозокот. Според истражувањето објавено во списанието Aging Cell (2013), фисетинот може да го забави когнитивниот пад и да го намали ризикот од невродегенеративни нарушувања како што е Алцхајмеровата болест.

Полесно губење на тежината и рамнотежа во дигестивниот тракт

Благодарение на комбинацијата од вода и растворливи влакна, краставицата придонесува за чувство на ситост без дополнителни калории. Во 300 г, има само околу 45 калории, што ја прави идеална за диети за намалување на маснотиите. Покрај тоа, нејзините пребиотски состојки ги хранат корисните бактерии во цревата, со што го поддржуваат здравјето на цревната флора и поефикасното варење.

Краставицата како еликсир за кожа, коса и очи

Покрај тоа што го хидрира телото одвнатре, краставицата е природен сојузник на убавината. Витаминот Ц и цинкот го стимулираат обновувањето на кожата, додека рибофлавинот ја зајакнува структурата на косата и го спречува нејзиното кршење. Фисетинот и другите антиоксиданти го забавуваат појавувањето на брчки и губењето на еластичноста. Затоа, не е изненадувачки што краставицата традиционално се користи во маски и облоги за уморни очи и изгореници од сонце.

Дали е покорисно да се јаде нелупена краставица, мит или вистина?

Кората го крие најголемото богатство – витамин К, клучен за здравјето на коските и крвните садови. Една голема нелупена краставица покрива повеќе од половина од дневните потреби за овој витамин. Покрај тоа, кората содржи и концентрирани антиоксиданти кои придонесуваат за зајакнување на имунитетот и забавување на стареењето на клетките. Затоа, добро измијте ја во вода или раствор од вода и сода бикарбона и јадете ја заедно со кората.