Забавена микроциркулација – ладни екстремитети, замор, забавен метаболизам…Која храна ја поттикнува циркулација и го штити срцето?

Фото: Pixabay
152

Микроциркулацијата е клучна за здравјето на срцето. Кога крвта тече слободно низ најмалите капилари, секој орган функционира подобро.

Здравјето на срцето не зависи само од генетиката или физичката активност – тоа се гради секојдневно, преку чинијата. Храната што ја избираме може директно да влијае на квалитетот на крвните садови, снабдувањето со кислород до ткивата и еластичноста на артериите.

Микроциркулацијата игра особено важна улога – системот на најмалите крвни садови кој ја храни секоја клетка во телото.

Микроциркулација – невидливиот мотор на здравјето

Додека за големите артерии и вени често се зборува, микроциркулацијата останува во сенка. Тоа е мрежа од микроскопски крвни садови што сочинуваат повеќе од 90% од целата должина на нашиот крвоток. Кога микроциркулацијата е забавена, клетките не добиваат доволно кислород и хранливи материи. Последиците се ладни раце и нозе, замор, забавен метаболизам, па дури и проблеми со меморијата и концентрацијата. Затоа е важно да се поттикне добрата циркулација на крвта и еластичноста на капиларите со храна.

Храна што ги зајакнува крвните садови

Некои намирници природно ја подобруваат микроциркулацијата и го штитат срцето од оксидативен стрес.

Еве кои се најзначајните:

1. Бобинки (боровинки, малини, рибизли)

Богати со флавоноиди и антоцијанини, бобинките го подобруваат тонусот на крвните садови и го намалуваат воспалението. Редовната консумација може да помогне во одржувањето на нормален крвен притисок.

2. Цвекло

Природен извор на нитрати кои ги шират крвните садови и го подобруваат протокот на крв во мускулите и мозокот. Сокот од цвекло е особено популарен кај спортистите бидејќи ја зголемува издржливоста.

3. Темно чоколадо

Флавоноидите од какаото ја подобруваат функцијата на ендотелот – внатрешниот слој на крвните садови. Важно е да се избере чоколадо со висок процент на какао (70% и повеќе), без додаден шеќер.

4. Маслиново масло и јаткасти плодови

Благодарение на здравите масти, витаминот Е и антиоксидантите, маслиновото масло и јаткастите плодови (особено оревите и бадемите) го намалуваат нивото на „лош“ холестерол и ја поддржуваат циркулацијата.

5. Риба богата со омега-3 масни киселини

Лососот, скушата, сардините и пастрмката содржат масти кои спречуваат акумулација на плаки во артериите, со што се намалува ризикот од атеросклероза и срцеви заболувања.

6. Црвено вино и грозје (во умерени количини!)

Полифенолите од црвено грозје ја подобруваат еластичноста на крвните садови и дејствуваат како природни вазодилататори, но ефектот постои само со умерена консумација.

Билки сојузници на срцето

Билките екстракти и зачини исто така можат значително да придонесат за здравјето на срцето: Гинко билоба – ја стимулира микроциркулацијата, особено во мозокот и екстремитетите.

Куркума – ги намалува воспалителните процеси во крвните садови.

Капсаицин од лути пиперки – го забрзува протокот на крв и ги стимулира периферните капилари. Зелен чај – богат со катехини кои ги штитат крвните садови од оштетување.

Начин на живот кој помага

Храната е клучна, но не е доволна без здрави навики. Редовното вежбање, доволно спиење, избегнување на пушење и намалување на внесот на преработена храна ја зачувуваат виталноста на циркулацијата на крвта. Покрај тоа, кратките масажи, наизменични топли и ладни тушеви и поминувањето време во природа дополнително ја стимулираат микроциркулацијата.

Заклучок: Здравото срце започнува во микроциркулација. Кога крвта слободно тече низ најмалите капилари, секој орган функционира подобро. Затоа, изберете храна што ги негува вашите крвни садови – бобинки, цвекло, маслиново масло, јаткасти плодови и риба. Урамнотежена чинија секој ден значи посилно срце, подобра енергија и на долг рок – живот со поголема виталност.