Редовно и умерено: Овој пијалaк за време на оброк ги намалува холестеролот, притисокот и ризикот од дијабетес

Фото: Pexels
81

Доколку сакате да ги извлечете максимумот од придобивките, се препорачува да пиете вино со оброк, при што експертот нагласува дека е „многу подобро да се пие така отколку да го пиете само“.

Редовното пиење чаша црвено вино со оброк може да има низа здравствени придобивки, вклучувајќи намалување на холестеролот, намалување на крвниот притисок и намалување на ризикот од дијабетес, тврдат експертите, вклучувајќи го и покојниот д-р Мајкл Мозли. Пред неговата смрт, Мозли го водеше серијалот на BBC Radio – 4 Just One Thing, во кој го истражуваше влијанието на малите промени во животниот стил врз здравјето.

За време на програмата, д-р Мозли ги истакна позитивните ефекти од обичното црвено вино со оброците: „Во Израел во 2015 година, истражувачите поделиле 224 лица без дијабетес во три групи, оние кои пиеле црвено вино, бело вино или минерална вода со вечерата секоја вечер во текот на две години. Оние кои пиеле црвено вино покажале најдобри резултати, со значителни подобрувања во однос на холестеролот и, можеби изненадувачки, во квалитетот на спиењето.“

Но, тоа не биле единствените придобивки. Некои луѓе кои пиеле црвено вино, исто така, забележале подобра контрола на нивото на шеќер во крвта. Други истражувачи од Шпанија покажале дека црвеното вино може да го подобри одговорот на телото на инсулин, што помага побрзо да се исчисти шеќерот од крвта.

Консумирање со оброк
Доколку сакате да ги извлечете максимумот од придобивките, се препорачува да пиете вино со оброк, при што експертот нагласува дека е „многу подобро да се пие така отколку да го пиете само“.

Долгорочна студија на 312.000 возрасни лица ја следела консумацијата на вино со оброци во текот на 11 години и открила дека умерената консумација го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2 за 14 проценти.

Професорот Тим ​​Спектор, епидемиолог на Кингс колеџ во Лондон, додава дека виното може да има позитивен ефект врз цревниот микробиом: „Откривме дека оние што пијат црвено вино имале поздрав и поразновиден цревен микробиом од оние што не пијат. Генерално, оние што пијат алкохол имале полош микробиом од оние што не пијат“.

Умереноста е клучна
Тој објасни дека цревниот микробиом е еден од ретките аспекти на човечкото тело што не е обликуван од генетиката, туку од факторите на животната средина и исхраната. Всушност, доказите сугерираат дека „црвеното вино може, во мали и умерени количини, да биде добро за нашиот дигестивен систем“.

Професорот Спектор предупредува дека умереноста останува клучна: „Дефинитивно не велиме дека самиот алкохол е добар за вас“, вели тој, додавајќи дека придобивките се губат ако пиете повеќе од три чаши црвено вино на ден.

Експертите препорачуваат чаша вино со оброк неколку пати неделно, по можност во мали количини: „Зборуваме за традиционални француски чаши за вино, каде што би добиле шест чаши од едно шише“, заклучи тој.