Едно каранфилче на ден за здравје на срцето

Фото: Unsplash
68

Најновите истражувања покажуваат дека консумирањето само едно каранфилче на ден придонесува за заштита од срцеви заболувања и подобрување на целокупната функција на кардиоваскуларниот систем.

Скромното каранфилче, омилен зачин во ориенталната кујна, крие изненадувачка моќ кога станува збор за здравјето на срцето. Благодарение на соединенијата како еугенол и изобилството на антиоксиданти, ова мало пупче може да помогне во намалувањето на лошиот (LDL) и зголемувањето на добриот (HDL) холестерол, намалување на воспалението во телото и заштита на крвните садови од оксидативен стрес.

Најновите истражувања покажуваат дека консумирањето само едно каранфилче на ден придонесува за заштита од срцеви заболувања и подобрување на целокупната функција на кардиоваскуларниот систем.

Каранфилчињата, сушените цветни пупки на растението Syzygium aromaticum, се познати по нивната интензивна арома и богат вкус, но и по нивните здравствени својства што одат многу подалеку од кулинарската употреба.

Научните студии потврдуваат дека овој зачин го одржува здравјето на срцето и крвните садови, благодарение на неговите моќни антиоксиданти и биоактивни соединенија. Редовната консумација на само едно каранфилче на ден одржува здрави нивоа на масти во крвта и ги штити клетките од оксидативен стрес, пишува etimes.in.

Еликсир на младоста на чинија

Покрај тоа, каранфилчињата ја подобруваат циркулацијата и помагаат природно да се регулира крвниот притисок, што ги прави вреден додаток на вашата секојдневна исхрана.

Само едно мало пупче на ден – без разлика дали го џвакате, го додавате во чај или го користите како зачин во јадења – може да стане ваш тивок сојузник во одржувањето на здравјето и виталноста.

Многукратни придобивки за телото

Еугенолот, главната активна супстанца во каранфилчињата, има силни антиоксидантни, антиинфламаторни и антимикробни својства. Помага во неутрализирање на слободните радикали – главните виновници за оштетување на крвните садови и зголемен ризик од срцеви заболувања. На овој начин, делува како природен штит против атеросклероза и други кардиоваскуларни нарушувања.

Истражувањата покажуваат дека каранфилчињата влијаат и на метаболизмот на мастите: со намалување на нивото на лош холестерол, придонесува за помал ризик од формирање на плаки во артериите, срцев и мозочен удар.

Студија објавена во Journal of Clinical and Diagnostic Research покажа дека луѓето со високи масти во крвта кои земале додатоци во исхраната од каранфилче имале значително понизок вкупен и LDL холестерол. Улогата на еугенолот како природен антиоксидант и антиинфламаторно средство била клучна во овие резултати.

Друга студија, објавена во Journal of Food Technology and Preservation, открила дека комбинацијата од екстракт од каранфилче и ѓумбир кај животински модели го намалила вкупниот и лошиот холестерол. Научниците веруваат дека сличен ефект може да постои и кај луѓето.

Она што е особено интересно е што еугенолот може да спречи оксидација на LDL честичките, процес што доведува до формирање на плаки во артериите. Ова ги прави каранфилчињата природен сојузник во борбата против затнатите крвни садови и срцевите заболувања.

Покрај заштитата на срцето, каранфилчињата имаат и голем број други корисни ефекти: редовната употреба на каранфилче помага во ублажување на хроничното воспаление, вкочанетоста на зглобовите и симптомите на артритис; помага во стабилизирање на нивоата на гликоза и подобрување на чувствителноста на инсулин, што е корисно за луѓето со дијабетес; традиционално се користи за намалување на надуеноста, гасовите и непријатноста во стомакот, бидејќи го стимулира лачењето на дигестивните ензими; Благодарение на еугенолот, каранфилчето има аналгетски и антисептички својства – ја ублажува забоболката, спречува инфекции и го освежува здивот.

Антиоксидантите од каранфилчето ги штитат клетките од стареење, го зајакнуваат имунитетот и придонесуваат за подобра функција на црниот дроб и срцето.

Варен џин со сок од јаболко и зачини
Еве еден едноставен рецепт за варен џин, во кој главниот зачин е каранфилчето.

Состојки (за 4 порции):

500 мл сок од јаболко (по можност природен и незасладен)

250 мл џин

2 стапчиња цимет

4 каранфилчиња

1 ѕвездест анасон

Кора од еден портокал (без белиот дел)

Сок од половина лимон

Лежица мед (по вкус)

Тенко исечени парчиња јаболко за декорација

Подготовка:

Истурете го сокот од јаболко, циметот, каранфилчето, ѕвездестиот анасон и кората од портокал во тенџере. Загревајте на средна температура додека не почне да врие.

Намалете ја температурата на пониско и варете на тивок оган околу 10 минути, за да ја ослободат својата арома.

Додадете го џинот и сокот од лимон, а потоа мешајте додека сè не се соедини. Не дозволувајте пијалакот повторно да зоврие, за да ја зачувате аромата на џинот.

Додадете мед по вкус и мешајте додека не се раствори.

Тргнете го тенџерето од оган и процедете го пијалакот во чаши или шолји.

Декорирајте со парчиња јаболко и, по желба, додадете стапче цимет во секоја чаша за дополнителен визуелен ефект.

Совети:

Експериментирајте со количината и видот за побогат вкус.