Исхраната има важна улога во текот на лекувањето на рак на белите дробови: Избегнувајте ги овие 5 намирници
Во одреден момент за време на третманот, речиси 70 проценти од луѓето со рак на белите дробови се неухранети. Ова се случува кога не ја добиваат вистинската количина или квалитет на хранливи материи или калории што им се потребни на нивните тела.
Ракот на белите дробови е една од најразорните форми на рак, што претставува значаен здравствен проблем во светот, бидејќи ракот на белите дробови е водечка причина за смрт од рак во светот. Иако денес постојат многу нови третмани за рак на белите дробови, особено во имунотерапијата, целните терапии и конјугати од антитела и лекови кои го подобруваат преживувањето, експертите велат дека правилната исхрана може да игра клучна улога во борбата против оваа болест.
Лекувањето на ракот на белите дробови зависи од видот и стадиумот на ракот
Ракот на белите дробови е малигна болест која започнува во клетките на белите дробови, витален орган лоциран во градите, одговорен за размена на кислород и јаглерод диоксид помеѓу воздухот и крвта. Кога клетките во белите дробови почнуваат неконтролирано да се делат, формирајќи тумор, може да се развие рак на белите дробови. Оваа болест може да се развие кај луѓе од која било возраст, но е најчеста кај постарите лица, особено кај оние кои се подолго време изложени на штетни фактори како што се чадот од тутун и загадувањето на воздухот.
Третманот за рак на белите дробови зависи од типот (микроцелуларен или немикроцелуларен) и од стадиумот, и обично вклучува хирургија, хемотерапија, радиотерапија, целна терапија или имунотерапија, често во комбинација. Хирургијата ги отстранува туморите, додека хемотерапијата користи лекови за убивање на клетките на ракот. Зрачењето користи зраци со висока енергија, целните лекови ги блокираат специфичните сигнали за раст на ракот, а имунотерапијата го зајакнува имунолошкиот систем на телото. Други методи, како што се ласерска терапија или стентови, ги контролираат симптомите.
Видови на рак на белите дробови
Ракот на белите дробови може да се подели во две главни категории, во зависност од типот на вклучени клетки:
Немикроцелуларен рак на белите дробови (NSCLC)
Немикроцелуларниот рак на белите дробови е најчестиот тип на рак на белите дробови, кој сочинува околу 85 проценти од сите случаи. Оваа категорија вклучува неколку подтипови:
Аденокарцином: Најчестиот тип на NSCLC, аденокарцином, често се јавува во надворешните делови на белите дробови. Овој тип е најчест кај непушачите и кај жените.
Сквамозно целуларен карцином: Овој тип обично се развива во централните делови на белите дробови, во близина на бронхиите. Често се поврзува со пушење.
Големоклеточен (недиференциран) карцином: Овој вид на рак може да се појави во кој било дел од белите дробови и има тенденција брзо да расте и да се шири.
Микроцелуларен карцином на белите дробови (SCLC)
Микроцелуларниот карцином на белите дробови сочинува околу 15 проценти од сите карциноми на белите дробови и често се поврзува со пушење. Се карактеризира со брз раст и рано ширење (метастазирање) на други делови од телото. SCLC често се дели на две фази:
Ограничен стадиум: Ракот е ограничен на едната половина од градниот кош и може да се лекува во таа област.
Проширен стадиум: Ракот се проширил надвор од едната половина од градниот кош, вклучително и на други органи.
Исхраната игра клучна улога во третманот на рак на белите дробови
Исхраната игра клучна улога во поддршката на пациентите со рак на белите дробови, помагајќи им да ја одржат силата, да го зајакнат својот имунолошки систем и да ги намалат несаканите ефекти од третманот. Урамнотежената, хранлива исхрана може да направи голема разлика во нивниот квалитет на живот за време и по третманот.
Ако имате рак на белите дробови, она што го јадете е клучно, велат експертите. Важно е да знаете што да избегнувате бидејќи одредени видови храна можат да ги влошат несаканите ефекти. А кога вашиот имунолошки систем е ослабен, бактериите и другите штетни микроби кои се вообичаени во одредени видови храна можат да предизвикаат потешки реакции.
Д-р Колин Спис, професорка на Одделот за медицинска диететика при Медицинскиот центар на Државниот универзитет во Охајо, вели дека јадењето храна што го поддржува здравиот имунолошки систем е важно за време на третманот на рак на белите дробови. Во одреден момент за време на третманот, речиси 70 проценти од луѓето со рак на белите дробови се неухранети. Ова се случува кога не ја добиваат вистинската количина или квалитет на хранливи материи или калории што им се потребни на нивните тела. Од таа голема група, 35 проценти се сериозно неухранети, истакнува д-р Спис.
Овошје, зеленчук и интегрални житарки
Овошјето и зеленчукот, богати со антиоксиданти, витамини и минерали, треба да бидат основа на вашата дневна исхрана. Темнозелениот лиснат зеленчук, бобинките, агрумите и доматите се особено корисни бидејќи содржат соединенија кои можат да помогнат во борбата против ракот. Интегралните житарки како што се оризот, овесот, јачменот… обезбедуваат важни влакна, витамини од групата Б и железо, кои се неопходни за одржување на енергијата и правилната функција на варењето.
Протеини и здрави масти
Протеините се клучни за поправка на ткивата и одржување на мускулите, па затоа немасните извори на протеини како што се пилешко, риба, јајца, мешунки и тофу треба редовно да бидат вклучени во вашата исхрана.
Здравите масти, како оние што се наоѓаат во авокадото, јаткастите плодови, семките и маслиновото масло, обезбедуваат есенцијални масни киселини кои го поддржуваат здравјето на клетките и го намалуваат воспалението.
Млечните производи со ниска масленост, како што се јогуртот, млекото и сирењето, се богати со калциум и витамин Д, кои се важни за одржување на здрави коски, особено за време на хемотерапија и радиотерапија.
Храна што треба да се избегнува
Во исто време, важно е да се избегнува преработена храна што е богата со конзерванси, вештачки бои и адитиви, бидејќи тие можат да го влошат воспалението и да го оптоварат вашето тело. Рафинираните шеќери и белото брашно обезбедуваат малку хранливи материи и можат да придонесат за скокови на шеќерот во крвта.
Консумацијата на црвено и преработено месо треба да се минимизира бидејќи овие намирници можат да го зголемат ризикот од рак и да го оптоварат дигестивниот систем.
Масната и пржената храна го зголемуваат воспалението и можат да предизвикаат проблеми со варењето, додека алкохолот може да се меша со ефектите од третманот и да го ослабне имунолошкиот систем.
Покрај изборот на вистинската храна, важно е да се обезбеди соодветна хидратација со пиење доволно вода и билни чаеви, кои помагаат телото да се хидрира и да се елиминираат токсините. Сите намирници треба темелно да се мијат и готват, бидејќи тоа го намалува ризикот од инфекција, што е особено важно за пациенти со ослабен имунолошки систем.
Сите овие стратегии за исхрана заедно можат значително да придонесат за подобри резултати од третманот и квалитет на живот кај пациентите со рак на белите дробови.